Виключення з військового обліку, підстава: вибули на ПМП

Доброго дня! Я вибув на ПМП за встановленою законом процедурою, знявся з військового обліку в листопаді 2023р, тоді ж пройшов ВЛК з відміткою придатний. Встав в консульстві на постійний консульський облік, відмітка про виїзд на ПМП також присутня.Коли зʼявився додаток Резерв+ оновив там свої дані, і тепер там написано що я не військовозобовʼязаний, з військового обліку виключений. Постанова Влк- придатний.
Якщо я приїду в Україну я зможу з цими документами потім виїхати? Дякую!

29.07.2024 15:52 310

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
165 отзывов (164 +) (1 -)
Консультации: 879

Вітаю!

НАЖАЛЬ, ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ, ТОМУ ЩО ПО ВІДНОШЕННЮ ТАКИХ ОСІБ ЯК ВИ, Є ПРАВОВА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ. 

Я НЕ РАДЖУ ВАМ ПОВЕРТАТИСЬ В УКРАЇНУ.

Нормативна база

Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв'язку з вибуттям за межі України  на строк більше 3-х місяці (крім працівників системи органів дипломатичної служби України), зобов'язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. N 563 "Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів" (18 травня 2024) стати на військовий облік одним з таких способів:

  • прибуття особисто до ТЦК та СП;
  • шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до ТЦК та СП , Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

Заява подається громадянином України закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв'язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Закордонна дипломатична установа України надсилає заяву з визначеними документами відповідному ТЦК та СП, Центральному управлінню або регіональному органу СБУ або відповідному підрозділу розвідувальних органів на їх адресу електронної пошти, яка розміщена на їх офіційному веб-сайті, у семиденний строк.

Відповідно до статті 36 Закону

"Про військовий обов'язок і військову службу"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

 особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Кабінетом Міністрів України. Так, відповідно до  пункту 52 Порядку закордонні дипломатичні установи України:

  • інформують призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку;
  • під час особливого періоду інформують військовозобов'язаних та резервістів, які не мають відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та сприяють їх поверненню в Україну;
  • повідомляють про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього призовників, військовозобов'язаних та резервістів відповідним ТЦК та СП, органам СБУ, відповідним підрозділам розвідувальних органів за місцем перебування їх на військовому обліку за списком (додаток 15) засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів (до впровадження такої електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів повідомлення здійснюється у 7-денний строк з дати взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього на офіційну адресу електронної пошти органу ведення військового обліку, яка розміщена на його офіційному веб-сайті).

Військовий облік громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється ТЦК та СП, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах.

Порядок взяття на військовий облік працівників системи органів дипломатичної служби України визначається Генеральним штабом Збройних Сил за погодженням із МЗС.

Призовники, військовозабовязані та резервісти які виїжджають за кордон, не знімаються (НЕ виключаються) з військового обліку у ТЦКСП, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

хххххх

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 17.07.2024 Р.

https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-oblikovogo-dokumenta-pid-chas-peretinannya-kordonu-obovyazkova-umova-dlya-vsih-cholovikiv-gromadyan-ukraini-u-vici-vid-18-do-60/

"Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися."

ЗГІДНО ДІЮЧЕГО ЗАКОНОДАВСТВА, ПМЖ НЕ МАЮТЬ ПРАВА НА ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. 

З ІНШОГО БОКУ  -  ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ, ТОМУ ЩО ВИКЛЮЧЕНІ З ОБЛІКУ ( ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА ПОЗНАЧКУ - ВИКЛЮЧЕНИЙ ЧИ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ).

Є велика різниця між цими поняттями, а також наслідками для військовозобов’язаного щодо відмітки знятий з обліку та виключений з військового обліку на підставі норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами від 18.05.2024 року та Постанови Верховної ради України № 560 від 16.05.2024 року.

«Виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку. Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік.

«Знятий з військового обліку» це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні.

хххххх

Є ПРАВОВА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ  -  ТОМУ СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ВАМ НЕ ДОЗВОЛЯТЬ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН І ВАМ ТРЕБА БУДЕ ДОВОДИТИ СВОЄ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ, ЯК ОСОБІ, КОТРА ВИКЛЮЧЕНА З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. 

АЛЕ Й СУДОВИЙ ПОРЯДОК, ВАМ СКОРІШЕ ЗА ВСЕ НЕ НАДАСТЬ ВАМ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТОМУ ЩО В ЛИСТОПАДІ 2023 РОКУ РЕДАКЦІЯ ЗАКОНУ УКРАЇНИ 

"Про військовий обов'язок і військову службу"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed20231012#Text

КАЗАЛА ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ,  А НЕ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ДОЯ ОСІБ ВИЇДЖАЮЧИХ НА ПМЖ.

Якщо подобається, тисни кнопку