Відстрочка від армії та продовження посвідчення дитини інваліда

Доброго дня. Цікавить питання про відстрочку від армії батьку (мені) якщо дитина інвалід з народження. Я отримав вже відстрочку без терміну як сказали в ТЦК, але дитині дали посвідчення на 2 роки, термін якого спливає, але читав що під час війни воно автоматично продовжується та ще на пів року після закінчення війни.
28.03.2024 09:42 185

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
734 отзывы (733 +) (1 -)
Консультации: 1857
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до постанови Кабміну № 225 від 08.03.2022 року, повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення дітей з інвалідністю лікарем до ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабміну № 913 від 21.11.2013 року.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в дитини з інвалідністю відсутня можливість пройти лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

Отже, головна умова для автоматичного продовження строку дії інвдіності - це не воєнний стан, а неможливість провести обстеження дитини лікарсько-консультативною комісією.

Обстеження на ЛКК неможливо провести, якщо наприклад, дитина разом з мат'рю виїхала за кордон; або якщо дитина проживає в місцях проведення бойових дій; або якщо дитина проживає на тимчасово окупованій території.

І навпаки: якщо ваша дитина проживає в тій частині України, де працюють лікарі і функціонують лікарсько-консультативні комісії, то ні про яке автоматичне продовження строку дії інвалідності мова не йде. В такому випадку ваша дитина повинна пройти повторне обстеження на ЛКК до 27.05.2024 року. Потім, з доказами проведення ЛКК (печатка про продовження державної соціальної допомоги) зайдете в свій ТЦК і оновите свої особисті дані.

Те що вам сказали в ТЦК про отримання відстрочки без терміну - не зовсім відповідає дійсності. 27.05.2024 року у вашої дитини закінчується термін встановлення інвалідності, а отже у вас закінчується термін відстрочки. В такому випадку ваш прямий обов'язок - на протязі 7-ми днів з'явитися в ТЦК і повідомити про зміни в облікових даних. За порушення правил військового обліку діючим законодавством передбачений штраф у розмірі від 850 до 1700 грн., а новими змінами хочуть збільшити ці суми в 10 разів. 

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram