Виїзд за кордон згідно правил № 57 та статті 23 ЗУ про мобілізацію та мобілізаційні заходи.

На офіційному сайті Державної прикордонної служби України зазначено порядок, в котрому військовозобов`язані мають право на перетин Державного кордону України (посилання на ці випадки тут: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/). ДПСУ при визначенні цього порядку посилається на норми Закону України про мобілізацію та на правила перетину Державного кордону України № 57, але зазначають, що наведена норма (тобто можливість перетину кордону) не поширюється на військовозобов`язаних, зазначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
Якщо ретельно ознайомитись з статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» то побачимо, що Частину третю доповнено абзацом дев’ятим згідно із Законом № 2491-IX від 29.07.2022. На офіційному сайті чітко вказано, що норма не поширюється на осіб, зазначених в АБЗАЦАХ ДРУГОМУ - ВОСЬМОМУ, про дев`ятий абзац мови немає.
Відповідно, виникає цілком закономірне питання, а чи можуть військовозобов`язані зазначені в дев`ятому абзаці, перетинати Державний кордон України, звісно, за наявності всіх підтверджуючих документів? І цікаво, що це мають бути за документи? Сповіщення та докази рідства?

23.09.2022 16:20 1182

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

Так, як мені підтвердили в одному із пунктів пропуску, на сьогодні таких військовозобов’язаних осіб випускають.

Відповідно до абз. 9 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2491-IX від 29 липня 2022 року, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Норма абз. 9 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив, окрім вказаних в цій нормі закону.

Ви вірно розумієте, що оскільки ця підстава для звільнення від мобілізації не підпадає під обмеження, що встановлені п. 2-6 Правил перетину державного кордону громадянами України, то зазначені в дев’ятому абзаці військовозобов’язані мають право на виїзд за кордон.

Заборона в п. 2-6 Правил перетину державного кордону громадянами України на осіб, що визначені в абз. 9 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не поширюється.

Документи, які потрібні для виїзду:

- закордонний паспорт;

- документи про родинні зв’язки (своє свідоцтво про народження - якщо син/донька, свідоцтво про народження своє і брата/сестри - якщо брат, свідоцтво про народження своє і батька - якщо внук);

- довідка з ТЦК та СП, що підтверджує смерть (зникнення безвісті) родича під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони.

Інших документів не потрібно.

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати на ел. пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram