Виїзд за кордон батька на утриманні якого дитина з інвалідністю до 18 років

Доброго дня, ми з дружиною маємо на утриманні дитину з вродженою інвалідністю до 18 років. Дружина має свідоцтво про надання держ. соц. допомоги та копія медичного висновку МСЕК. Але у 2020 році термін дії висновку МСЕК, і відповідно свідоцтва для соц виплат, закінчився. З того часу дружина перестала отримувати гроші на дитину. З деяких причин, ми не змогли вчасно поновити документи. На гарячій лінії МОЗ мені повідомили що через воєнні стан МСЕК не працює, тому немає можливості продовжити медичний висновок. Оскільки мати з дитиною вже перебувають за кордоном, то на соц виплати розраховувати ми не можемо і не збираємось. Але на стан здоров`я дитини це не впливає, оскільки вада вроджена. Чи можливо отримати дозвіл на виїзд за кордон батька до своєї родини, якщо у висновку МСЕК зазначено що дитина має інвалідність до 18 років. Якщо ні, то як можна продовжити дію такого висновку МСЕК?
Дякую

18.05.2022 19:41 1897

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
743 отзывы (742 +) (1 -)
Консультации: 1938
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, МСЕК зараз не продовжує документи, адже с прийняттям Постанови КМУ від 30 березня 2022 р. № 390 строки дії висновків МСЕК автоматично продовжуються,якщо їхній термін дії припав на час дії воєнного стану в України (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/390-2022-%D0%BF#Text) 

При цьому, якщо в висновку МСЕК, навіть у разі втрати його чинності зазначено, що інвалідність видана до 18 років, то сам статус дитина не втратила (на жаль її інвалідність нікуди не ділася). Тобто, тут можна сперичатися з військоматом. 

А отже,  військомат має надати Вам відстрочку від призову під час мобілізації. 

Згідно до ч.1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

-жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

-жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність.

Після надання відстрочки з військомату, у Вас буде підстава для виїзду за кордон, а саме: п. 2-6 Правил перетинання кордону,див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text 2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

Для того, щоб отримати відстрочку, Вам необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки  (військомату), подати заяву на отримання відстрочку, додавши копію свідоцтва про народження дитини та довідки МСЕК. Треба пробувати, навіть якщо довідка (висновок МСЕК) втратив чинність. 

Також можете мені надіслати фото висновку МСЕК я Вам допоможу скласти заяву до військомату marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram