Довідка ЄДБО для ТЦК дійсна з дати зарахування чи дати початку навчання?

Отримав довідку з ЄДБО в якій зазначено що я не порушую послідовність здобуття освіти.

Вказана дата наказу про зарахування 09.09.2024, але дата початку навчання 30.09.2024.

З якого моменту у мене з`являється право на відстрочку? З моменту зарахування до університету чи з моменту дати початку здобуття освіти? Чи безпечно буде подати заяву на відстрочку в ТЦК до початку навчання?
22.09.2024 11:42 102

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
805 отзывов (804 +) (1 -)
Консультации: 2067
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Чіткого регулювання питання з якого моменту студент отримує право на відстрочку немає. Проте, можна зробити висновки що з моменту початку здобуття освіти, виходячи з наступного:

Згідно до п. 1 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Тобто, право на відстрочку мають здобувачі освіти...які здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти.

Хто є здобувач освіти?

Згідно до ст. 1 Закону України "Про вищу освіту" здобувачі вищої освіти - особи, які навчаються у закладі вищої освіти на певному рівні вищої освіти з метою здобуття відповідного ступеня і кваліфікації.

Ще один нюанс, згідно до розділу XIII. "Наказ про зарахування" Наказу МОН від 06.03.2024  № 266 (див. за посиланням:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0379-24#Text)

Якщо особа без поважних причин не приступила до занять протягом 10 календарних днів від дати їх початку, наказ про зарахування скасовується в частині, що стосується цієї особи.

У разі скасування наказу про зарахування в частині, що стосується вступника, статус заяви змінюється зі статусу «Включено до наказу (за державним (регіональним) замовленням)» або «Включено до наказу (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» на статус «Скасовано зарахування».

Тобто, особа не відраховується з ВНЗ, а просто сказувається наказ про його зарахування, та його статус про зарахування скасовується, про що також зазначається в довідці з ЄДЕБО.  З цього також  можна зробити висновок, що тільки з початку навчання (тобто коли особа приступила до навчання), така особа вважається здобувачем освіти.

Далі, згідно до п. 62 Постанови КМУ №560, яка регулює порядок отримання відстрочки (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#n230),

Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

Важливий також момент, в ситуації зі студентами в ст. 23 Закону про мобілізацію, та в п. 62 Постанови №560 пишуть "здобувають освіту", а в ситуації з інтернами вказують "зараховані".

Мені не відомі факти коли ТЦК та СП звертали на такі тонкощі увагу вже за новими умовами отримання відстрочки, але раніше (до 18.05.24р.) були кейси коли ТЦК та СП вважали саме дату початку навчання  підставою для отримання відстрочки. Наразі більше дивляться на статус "так, не порушує" послідовність. Але, я б на Вашому місці все-таки подавала документи на відстрочку з 30.09., тобто з дати початку навчанн, аби не було зайвих питань.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм/Ватсап

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку