Обмен неравноценных квартир

Суть вопроса такова. Мы с братом владельцы квартиры в наследство 2 комнатной. А его жена владелец другой однокомнатной и мы хочет поменять мою пол квартиры на её 1однокомнатную. Но проблема в том что эта однокомнатная стоит больше чем половина моей.Я без переоформления переезжать туда не хочу. А они не хотят ждать пока я накоплю разницу которую буду им должна.

Есть какой-нибудь вариант обмена не равноценных квартир и к примеру оформления договора на то, что я беру у него в долг 5-6 тыс и обязуюсь выплатить за 5-6 лет? Но при этом что бы они уже были собственниками нашей с братом общей квартиры а я той квартиры.

17.05.2020 22:47 1899

Консультация исполнителя

Микола Лях
Юрист
На портале: 5 лет
125 отзывов (122 +) (3 -)
Консультации: 287

У Вашому випадку договір міни найкращий спосіб.

    Договір міни нерухомості – угода, за якою сторони угоди в один момент відчужують і набувають інше майно в рамках обміну за бартером.

Зазвичай в пакет документів для обміну квартир входять:

  1. Правовстановлюючі документи.
  2. Технічний паспорт приміщення (складається в БТІ).
  3. Довідка про зареєстрованих мешканців.
  4. Довідка про оціночну вартість квартири.
  5. Паспорти, коди і свідоцтва про народження учасників угоди.
  6. Свідоцтва про шлюб, розірвання шлюбу, письмова згода чоловіка (дружини) на укладення договору, якщо бере участь в обміні квартира, що була куплена в період шлюбу. Згода потрібна навіть у випадку розірваного на момент здійснення операції шлюбу.
  7. Довідка з відділу опіки та піклування – якщо в угоді беруть участь неповнолітні.
  8. Нотаріально завірені відмови від претензій на квартиру осіб, які згідно із законом можуть мати такі претензії.

 

      Щоб стати власником іншої квартири, не обов`язково збирати на неї всю суму або оформляти іпотеку. Використайте своє житло як засіб для розрахунку за новий об`єкт. Якщо нерухомість не відповідає за вартістю, проведіть обмін з доплатою в рамках договору міни.

     Договір міни житлової нерухомості, як і договір купівлі-продажу та дарування, передбачає перехід права власності. Відмінність його в тому, що право власності переходить відразу на 2 об`єкти. Один власник передає право на належне йому майно іншому і, за тим же договором, набуває право на майно другої сторони.

     Законність такого способу обміну майном регламентована 715 статтею Цивільного кодексу України (ЦКУ). Відповідно до неї договір міни має на увазі зобов`язання учасників передати один одному об`єкти обміну. В цей час діють такі правила: кожна сторона – одночасно відчужує одне майно і набуває інше; учасники отримують права на майно в один момент за фактом підписання договору, якщо угодою або законодавством не передбачені інші умови; при обміні нерівноцінного майна передбачається доплата з боку того, хто пропонує квартиру меншої вартості.

       Норми щодо оподаткування в разі обміну нерухомості описані в 172 статті Податкового кодексу України.

        В законі сказано, що учасники угоди платять:

  1. Держмито – 1%
  2. Податок на дохід фізичних осіб (ПДФО) – 5%
  3. Військовий збір – 1,5%.

       Але військовий збір та ПДФО платяться лише якщо: 1) об`єкт був у володінні особи не більше трьох років; 2) це не перший продаж нерухомості за останній рік; 3) об`єктом угоди є недобудована нерухомість.

       Ціни за послуги нотаріусів щодо оформлення договору міни в великій мірі залежать від місця розташування. У Києві за роботу доведеться заплатити близько 5 000 гривень. А в невеликих містах за аналогічні послуги беруть 2 500 грн, а то і 1 000 – 2 000 гривень

          Доплату до вартості двокімнатної квартири дійсно можна оформити за договором позики, і оформити у того ж нотаріуса. Коли і як повертати кошти можна домовитись, адже свої люди. Яку суму сплачувати (доплачувати), вірніше всього Ви можете узнати у ріелторів, які працюють у Ваших краях, вони володіють такою інформацією.

          Договір міни посвідчується нотаріально, проходить реєстрацію. Після цього треба оформити право власності, звернувшись до відділу реєстрації майнових прав через Центр надання адміністративних послуг.

          І на додаток (довідково)

      Що вигідніше, обмін або продаж квартири Міна має на увазі інший спосіб розрахунку, ніж купівля-продаж, що позначається на вартості укладання угоди. Якщо ви купуєте квартиру, то сплачуєте відсоток держмита та відсоток до пенсійного фонду. А в разі обміну внески в пенсійний фонд сплачувати не потрібно. Крім того, мито стягується лише з квартири, яка коштує дорожче.        Якщо ви вирішили діяти за договором купівлі-продажу, то по відношенню до кожного з об`єктів довелося б платити 2% внесків: держмито і пенсійний. А в разі обміну ви сплачуєте лише 1% й лише щодо одного об`єкта, це істотно вигідніше. Крім того, міна зручніша в плані оформлення, адже вам не потрібно укладати окремо угоди на продаж наявної та на придбання нової нерухомості. Один договір вирішує відразу два моменти – і продаж квартири, і придбання іншої.

        Хай Вам щастить.  З повагою Микола Лях.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram