Получение дохода от нерезидента через Google Adsense предприятием на едином налоге

Разрешена ли внешнеэкономическая деятельность по оказанию услуг для ООО на едином налоге 3 группы? А именно, может ли ООО на едином налоге оказывать услуги Google Adsense по предоставлеению места для размещения рекламы на веб-узле, получая оплату из Ирландии в валюте swift-платежом на свой банковский счет? 

Какая документация требуется для бухгалтерского учета операции, для налоговой, если да, то какая?Возможно есть какие-либо другие вопросы и нюансы, который могут возникнуть?

Просьба ответить максимально детально, по возможности со ссылками на законодательство и личный опыт (если таковой имеется).

17.09.2020 13:46 3624

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
418 отзывов (416 +) (2 -)
Консультации: 1592
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Ані ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність», ані Податковий кодекс України, не забороняють юридичній особі на спрощеній системі оподаткування 3 група (3% з ПДВ або 5% без ПДВ) надавати послуги іноземним суб’єктам господарювання. Так, зокрема, ст. 291.5. ПКУ передбачає вичерпний перелік заборонених для єдинників 1-4 групи видів діяльності серед яких, відсутня зовнішньоекономічна діяльність, в тому числі, діяльність з надання нерезидентам рекламних послуг.

Але, для можливості здійснювати таку зовнішньоекономічну діяльність необхідно щоб ТОВ єдинник мало в статуті товариства та в реєстрі юридичних осіб відповідний вид діяльності, а саме «Рекламні агентства» згідно КВЕД код 73.11.. Якщо такого виду діяльності не має, то його необхідно внести до статут та реєстру до початку здійснення господарських операцій. Оскільки у випадку здійснення діяльності, інформація про яку не внесена до реєстру юридичних осіб (та відповідно до реєстру осіб що обрали спрощену систему оподаткування) єдинника, останній зобов’язаний буде сплатити податок з доходу від такої операції за ставкою не 3 або 5 %, а 15% на підставі ст. 293.4. ПКУ.

При створенні акаунту Google Adsense необхідно правильно вказати інформацію про постачальника послуг. Створити саме акаунт юридичної особи та правильно зазначити податкову інформацію та банківські реквізити. Обов’язково обрати спосіб оплати на банківський рахунок (нижче описано чому).  Від правильності заповнення вказаної інформації залежить формування облікових документів щодо операції.

Після створення акаунту в ньому буде сформовано «Умови використання» що і буде фактично зовнішньоекономічним договором укладеним шляхом приєднання до публічного договору (ст. 634 ЦК України). У вступній частині «Умов використання» зазначено саме з якою компанією від Google укладено договір, вказану інформацію необхідно перевірити для того, щоб в подальшому співставити  з інформацією про отримувача послуг в облікових документах. До речі Google надає наступні документи щодо взаємовідносин:

  • Акт прийому та передачі послуг (Електронну версію за попередній звітний місяць можна завантажити в обліковому записі із 7 числа кожного місяця. Паперова копія надсилається на вашу поштову адресу. Зверніть увагу, що доставка поштою може тривати до 14 робочих днів. Усі приватні підприємці та юридичні особи можуть завантажити електронні версії та отримати паперові копії поштою.
  • Акт звіряння взаєморозрахунків (Електронну версію за попередній звітний місяць можна завантажити в обліковому записі із 7 числа кожного місяця. Паперова копія: автоматично надсилається раз на рік у січні.)
  • Умови використання (Електронна версія: доступна для завантаження протягом 48 годин після створення облікового запису. Паперова копія надсилається лише постачальникам послуг які мають статус платників ПДВ, єдиннику доступна електронна версія і її цілком достатньо, в тому числі і для податківців.)  

До вказаних документів додаємо виписку з рахунку ТОВ, та власноруч складений інвойс (рахунок) (на практиці інвойс (рахунок) вимагають в банку у випадку виникнення питань щодо банківської операції.) (Також інвойс до недавньою часу можна було сформувати в акаунті Google).   

Наданого переліку документів цілком достатньо для підтвердження господарської операції за у мови відповідності їх змісту ст. 44.1 ПКУ, абз. 11 ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ч. 1 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні, п. 2.1 Положенню про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.1995 р. №88.

Стосовно способу оплати саме на банківський рахунок. Відповідно до ст. 291.1 доходом платника єдиного податку є для юридичної особи - будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Тобто об’єктом оподаткування для єдинника може бути виключно дохід отриманий в грошовій формі на його банківський рахунок.

Як показує практика податківці не вважають електронні гроші або електронну валюту як платіжний засіб та грошову форму розрахунку (готівкову або без готівкову). (лист ДФСУ від 04.06.2015 р. № 5267/Д/99-99-17-02-02-14)

Тому при роботі через єдинника з Google обирайте форму розрахунку за послуги виключно шляхом банківського переказу.

Також необхідно звернути увагу при роботі з валютою юридичною особою на єдиному податку потрібно обліковувати дохід від позитивних курсової різниці та включати його до загального доходу, (п.п. 2 ст.  292.1, ст. 292.5 — 292.6 ПК України).

Наведене пов’язане з тим, що згідно з п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку в грошовій формі, в інвалюті, перерахована в гривні за офіційним курсом НБУ на дату її надходження на поточний рахунок в інвалюті.

Тобто, дохід визначається в гривні за курсом НБУ встановленим на дату надходження коштів на рахунок в іноземній валюті.

Якщо в подальшому єдинник здійснює продаж валюти, позитивна різниця між курсом НБУ на дату отримання валюти за послуги та курсом продажу валюти за мінусом комісії банку за валютну операцію включається до доходу єдинника. При цьому віджимне значення кросової різниці не зменшує об’єкту оподаткування (ІПК від 22.03.2019 р. № 1197/ІПК/02-32-13-02)

Таким чином, здійснення зовнішньоекономічної діяльності ТОВ на спрощеній системі оподаткування 3 групи в у формі надання рекламних послуг сервісу Google Ads цілком можливе, вказаний сервіс надає повний необхідний перелік первинних документів для відображення господарської операції в бухгалтерському та податковому обліку, необхідно лише врахувати описані вище нюанси пов’язані з формою розрахунку правильністю створення акаунту в  Google Ads, та роботі єдинників з іноземною валютою.

 

Якщо залишились питання звертайтесь на пошту law.help@ukr.net

 

З повагою адвокат Дайнеко Ігор.    

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram