Якщо ФОП 3гр+ПДВ вносить на поточний рахунок власні кошти для виплати зарплати найманому працівнику

ФОП на 3 групі + ПДВ, діяльності не здійснював, але зараховував на поточний рахунок кошти для виплати ЗП працівнику і сплати податків, чи потрібно оподатковувати таке внесення коштів? Якщо так, то за якою ставкою 3 чи 5%? Признач платежу: Внесення власних коштів

09.02.2021 13:05 7279

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
422 отзывы (420 +) (2 -)
Консультации: 1608
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Наразі податківці дотримуються позиції викладено IПК ГУ ДФС у Харківській області від 05.11.2018 р. №4696/IПК/20-40-13-02-11. 

Так контролючий орган заначає, що ФОП на ЄП має право внести на рахунок власні кошти отримані в вигляді виручи (готівки) від здійснення господарської діяльності та в подальшому не включати його в дохід за омови відобреження відповідної суми в книзі обліку доходів.Тобто податківці наголошують: сума коштів, унесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображеного в Книзі обліку за відповідний період.

У такому випадку у платіжному дорученні на перерахування коштів на підприємницький рахунок у графі «Призначення платежу» податківці радять зазначати: «Виручка за певний (період)» 

Iнакше, судячи із їхніх роз’яснень, податківці, радше за все, забажають суму такого перевищення побачити оподатковуваною за ставкою 3%.

Тобто податківці вказують що сума коштів які ви внесли як власні повинна бути внесенна саме як виручка (готівка) за певний період діяльності навіть якщо це попередні звітні періоди та відповідно ящо ця сума відображена в книзі обліку доходів.

Це повязано з тим, що на думку податкової п. 292.11 ПКУ визначає вичепрний перелік доходів які не включаються до оподатковуваного доходу, до якого не входять власні кошти фізичної особи.

Тому якщо, ви зможете документально підтвердити походження коштів та сплату з них податків (декларація за попредні періоди діяльності, доходи від продажу рухомого майна, записи в книзі доходів, можливо інші докази) то зможете довести правомірність своїх дій та не сплачувати ЄП за ставокою 3%. 

До речі суд в подібних ситуаціях став на сторону платників податків зокрема в справі №240/4163/19 (Постанова Сьомого апеляційного адмін суду) та дійшов висновку, що відсутність суми власних коштів, які вносяться підприємцем на рахунок, у переліку доходів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку, визначених пунктом 292.11 ПК України, не може бути беззаперечним доказом для висновку контролюючого органу про те, що внаслідок внесення позивачем на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, власних коштів ним занижено суму отриманого доходу та, відповідно, суму єдиного податку. Включення до доходу ФОП  коштів які є власними коштами (доходом) позивача, як фізичної особи, які вже були оподатковані, призведе до повторного включення цієї суми до бази оподаткування єдиним податком, що суперечить чинному податковому законодавству і покладення на позивача додаткового тягаря зі сплати єдиного податку.

З повагою адвокат Дайнеко Ігор 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram