Митна справа

Доброго дня. Був суд з митницею про конфіскацію товару при перетені кордону. Суд виграли, є рішення суду , що можемо забрати товар . Але почалася пандемія і представник, хто мав забрати товар не був в Україні і не міг приїхтаи . Трмін 90 днві сплив . Чи можна якось забрати товар з митниці , де він лежить на заберіганні ? Лист надсилали звичайною поштою , що товар потрібно отримати і його ніхто , листа, не отримав , так як не було представника на території УКраїни. Товар  до цих пір  лежить на митниці, але  віддати вони  не можуть  . Так ,як схиляються  на  те  що  термін  сплив. Ми готові  оплатити  термін  зберігання  , штрафи. Але  товар  також хочемо  забрати . 

17.02.2021 12:51 1542

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
420 отзывов (418 +) (2 -)
Консультации: 1598
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Поцедура повренення майна з зберігання митного складу регулюється Порядко роботи складу митного органу, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 № 627 (далі-Порядок)


Товари та транспортні засоби комерційного призначення, затримані за протоколами про порушення митних правил або розміщені на складах митних органів на інших законних підставах повертаються власникам або уповноваженим ними особам на підставі їх заяви та відповідно до вимог пунктів 9.2 – 9.4 Порядку 


 Заява та додані до неї документи розглядаються посадовою особою митниці, до обов'язків якої входить здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, та начальником господарсько-експлуатаційного відділу, а у випадках вирішення питання щодо повернення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, тимчасово вилучених у справі про порушення митних правил, чи предметів контрабанди, вилучених відповідно до кримінально-процесуального законодавства, також начальником підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил та посадовою особою юридичного підрозділу митниці.


Строк розгляду заяви також визначений і не може перевищувати 10 робочих днів з дня реєстрації цієї заяви у митному органі. 


Відповідно до вимог пункту 9.1 Порядку:


товари, транспортні засоби комерційного призначення, що зберігаються на складах митних органів під митним контролем, можуть бути видані їх власникам або уповноваженим ними особам, а також особам, до яких протягом строку зберігання перейшло право власності на ці товари або право володіння ними, лише після їх митного оформлення, відшкодування витрат митних органів на їх зберігання та сплати відповідних митних платежів.


В такому випадку вам необхідно звернутись з письмовою заявою до митного органу яки при ввезенні вами товару повенен був здійснити митне оформлення таких товарів та подаєте заву до якої долучаєте документи визначені п. 9.8, 9.9 Порядку в залежності від підстави розміщення в митний склад, а саме:



 другий примірник квитанції МД-1, якщо товари були поміщені на склад Митниці зі складанням квитанції МД-1;




документи (митна декларація або інший документ, який її замінює), що підтверджують оформлення товарів у відповідний митний режим або згідно із заявленою метою;




постанова про взяття проб і зразків, винесена посадовою особою Митниці, у провадженні якої перебуває справа про порушення митних правил;




належним чином завірена копія постанови у справі про порушення митних правил про повернення товарів, транспортних засобів комерційного призначення власнику (в вашому випадку це рішення суду);




дозвіл Митниці на видачу зі складу Митниці тимчасово (з подальшим поверненням) товарів, що беруться для проведення експертизи в установлених законодавством випадках;




документи, що підтверджують відшкодування витрат Митниці на зберігання товарів і транспортних засобів на складі Митниці, а також сплату штрафу відповідно до постанови, винесеної за результатами розгляду справи про порушення митних правил.




До документів, за якими видаються товари, транспортні засоби комерційного призначення зі складу Митниці, належать також:




акт приймання-передавання;




акт про взяття проб (зразків) товарів;




акт опису й арешту майна;




акт опису, оцінки та передачі майна;




протокол про одержання проб і зразків товарів для проведення експертизи в справі про порушення митних правил;




видаткова накладна.


Документи зазначені в переліку надаються не всі а лише ті які стосуюсть вашої підстави поміщення до митного складу товарів та відповідно їх повернення.


Вам на митниці нададуть розрахунок витрат на зберігання та рахунки для оплати які необхідно оплатити а докази оплати прикласти до заяви. 


Вказані документи розглянуть протягом 10 днів і якщо отримаєте відмову то необхідно буде звертатись до окружного адміністративного суду. 


Необхідно звернути увагу, що відповідно до п. 9.10 Порядку відмовити у видачі зі складу товарів, транспортних засобів комерційного призначення можуть лише з причин недотримання ними пунктів 9.2, 9.3 цього розділу, а також за наявності інших визначених законодавством правових підстав, що не дозволяють видачу майна зі складу. Як вбачається з порядоку закінчення строку зберігання не є підставою для відмови в видачі товарів з митного складу. 


З повагою адвокат Дайнеко Ігор 




Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram