право на спадок (чи є заповіт)

В січні помер батько, який проживав у іншому місті. Сказали, що наче на мене оформлено депозит в банку за заповітом. Банк інформації не дає. Як можно дізнатися чи є взагалі заповіт і які я маю права? Якщо я згадана в заповіті чи повідомлять мені? 

01.03.2021 10:22 926

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
420 отзывов (418 +) (2 -)
Консультации: 1597
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Відповідно до п. 3.1. Положення про Спадковий реєстр затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.07.2011 N 1810/5 (зі змінами) на підставі відомостей Спадкового реєстру виготовляються:


витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі;


витяг зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину;


інформаційна довідка зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину.


Таким чином, ви можете зврнетись до будь-якого нотаріуса з заявою про надання витягу або інформаційної довідки  зі спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину. 

Для отримання такої інформації необхідно разом з заявою надати свідоцтво про народження (вашу) та свідоцтво про смерть батька, мати при собі паспорт та код (ваш).


Також, звертаю вашу увагу, що після заведення нотаріусом спадкової справи, нотаріус повідомляє спадкоємців про заведення спадкової справи та відповідно про наявність заповіту в тому числи тих хто в ньому визначений та п необхідність прийняття спадщини протягом 6 місцяв та відповідно надати необхідні документи. 

Але я б вам радив не чекати повідомлення, а перевірити наявність або відсутність заповіту самостійно. Навіть якщо заповіту немає, то ви маєте право на спадщину за законом і випадку якщо наявні інші спадкоємці та вони вже звернулись до нотаріуса за заведенням спадкової справи то вам необхіно також подати заяву про прийняття спадщини як спадкоемечь першої черги до закінчення 6 місцяв дня смерті. Така заява подається нотаріусу який вже завів спдкову справу.


З повагою Дайнеко Ігор. 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram