Після закриття ФОП (вантажоперевезення, експедиторська діяльність) перевірка виявила несплачені податки

Був зареєстрований ФОП в 2018 році (2група) в 2019 перейшов на третю групу, підприємець займався грузоперевозками по Україні і за кордон (Польща,  Білорусь, Молдова) в 2020 ФОП завершив сівою діяльність і в 2021 почалася перевірка яка виявила декілька не сплачнених податків - ЄСВ все сплачене,  не сплачено 5% від доходу  в декількох перевезеннях і не зареєстрований КВЕД на експедиторські послуги, в деяких документах на перевезення зазначалось що перевізник надавав еспедиторські послуги.

Що зарез з цим можна зробити, і які покарання від держави за такі порушення?

15.05.2021 12:19 1376

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
728 отзывов (727 +) (1 -)
Консультации: 1909
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Відповідальність за здійснення видів діяльності для платника податків на спрощеній системі передбачена підпунктом 7 п. 298.2.3 ст. 298 Податкового кодексу, а саме:  платники єдиного податку зобов`язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, у таких випадках та в строки: у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Як наслідок, податкова в ході проведення перевірки може анулювати реєстрацію спрощеної системи оподаткування згідно з підпунктом 3 п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу та донарахувати Вам податкові зобов`язання  за загальною системою оподаткування- а саме податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% та військового збору 1,5% від всього доходу з дати анулювання реєстрації спрощеної системи. 

Якщо Ви вже передали первинні документи на перевірку, то зараз залишається чекати акту податкової про проведення перевірки. А далі дивитися по ситуації, чи є підстави для оскарження рішення податкової або ні. 

Для того, щоб оцінити ризики чи дійсно з Вашого боку були порушення, та як можна вийти з ситуації,  можете надіслати мені коди КВЕД за якими ви здійснювали діяльність та первинний документ, в якому зазначалась послуга перевезення на ел пошту, можливо є сенс з податковою посперечатися. 

Якщо у Вас  також виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram