Відстрочка від призову на строкову військову службу як єдиний годувальник

Ситуація наступна:

Я приписаний до призивної дільниці, закінчую навчання у ВНЗ на денній формі, працюю (ФОП), братів та сестер не маю, батька не маю (помер).


Матері 57 років, інвалід 3-ї групи за загальним захворюванням (повторний огляд після хірургічної операції; діагноз та код за МКХ-10 C18.2). Стоїть на обліку у онкодиспансері та під оглядом після операції. Не працює, приблизно через тиждень стане на облік до служби занятості. Наявні наступні довідки:
    1) Довідка про знаходження на поліклінічному обліку у МООД, видана Миколаївським обласним центром окнології Миколаївської обласної ради.
    2) Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про визначення інвалідності при огляді МСЕК (медико-соціальною експертної комісією).

Питання №1: Чи маю я право на відстрочку за ст. 17 ч.2 п.1 закону про військовий обов`язок і військову службу:

2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов`язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

Питання №2: Якщо ні, то чи маю я право на відстрочку за іншим пунктом / частиною / статтею / законом?

Питання №3: За умови права на відстрочку, які копії та орігінали документів необхідно зібрати? Та які подальші дії необхідні?

09.06.2021 10:01 1912

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
711 отзывов (710 +) (1 -)
Консультации: 1818
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Стосовно Ваших питань:

1. Щодо відсрочки в зв`язку з станом здоров`я матері: в цьому пункті ключова фраза "непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством". Тобто, для відсрочки від армії на підставі п.1 ч.3 ст.17 ЗУ "Про військову службу.." потрібні письмові докази непрацездатності матері. Враховуючи, що вона стає на облік до служби зайнятості, то неможливо говорити про непрацездатність. 3 група - також не є аналогом непрацездатності. Тому цей варіант відпадає.

2. Непрацездатна особа - це також і особа, яка досягла пенсійного віку та перебуває на обліку в Пенсійному Фонді України. Тобто, якщо Ваша мати - песіонер, то вона вважається непрацездатною особою. З тексту запитання я бачу, що її вік 57 років, а з квітня 2021 року для жінок встановлено вік для виходу на пенсію 60 років. Проте, можливо у Вашої матері є спеціальний (пільговий) стаж, який дозволяє вийти на пенсію раніше? В такому разі їй потрібно оформити відповідні документи в ПФУ, щоб отримати пенсійне посвідчення.

3. Як один із варіантів, можна взяти в ВУЗі академічну відпустку за сімейними обставинами для догляду за близькими родичами. В такому разі Ви будете вважатися таким, що продовжує навчання в ВУЗі, і на підставі ч.11 ст.17 ЗУ "ПРо військову службу..." не втратите право на відсрочку. Але знову ж таки, я не знаю на скільки для Вас принципово закінчити навчання саме в цьому році.

4. Враховуючи, що на даний час матір не працює, то перш за все я би порадив звернутися в військомат з проханням надати відсрочку на підставі ч. 6 ст. 17 Закону - виходячи з того, що ваш призов може суттєво погіршити матеріальне становище матері. Для цього потрібно зробити копії всіх довідок, що перечислені Вами на початку запитання. Якщо Вашій матері потрібно приймати певні ліки для підтримки стану здоров`я, то слід взяти всі наявні рецепти, копії чеків з аптек, для надання доказів, що без Вашої матеріальної підтримки матір фінансово не зможе купляти собі такі ліки.

Якщо районний військомат відмовить надати відсрочку на підставі ч. 6 ст. 17 Закону, Ви маєте право звернутися з аналогічною заявою до обласного військомату.

В разі відмови й обласного військомату, подумайте над пунктом "3" моєї відповіді (щодо академвідпустки).

Якщо потрібно щось уточнити - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram