Які наслідки для офіцера у разі розірвання контракту і звільнення зі служби ЗСУ

Я офіцер, тиждень тому приступив до служби після закінчення навчального закладу, хочу звільнитись по службовій невідповідності або систематичне невиконання обов`язків, хотів би дізнатись як це може вплинути на цивільне життя типу влаштування на роботу, виїзд з країни і чи я зобов`язуюсь виплачувати якісь виплати в разі розірвання контракту таким шляхом?

27.07.2021 12:42 1563

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
734 отзывы (733 +) (1 -)
Консультации: 1854
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Якщо немає інших підстав, то дійсно, можна звільнитися або через службову невідповідність, або у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту.

Звільнення з військової служби у зв`язку зі службовою невідповідністю здійснюється на підставі підпункту ж пункту 48  Закону України від  Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України від 24.03.1999 року № 551-XIV у разі застосування до військовослужбовця відповідного дисциплінарного стягнення.

Отже, описаний Вами варіант можливий, однак з урахуванням того, що Вами не будуть вчинятися дії, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність, та підпадають під наступні статті кримінального кодексу:

1. стаття 402 Кримінального кодексу України (ККУ) - непокора - відкрита відмова виконати наказ начальника;

2. стаття 412 ККУ - невиконання наказу, що спричинило тяжкі наслідки;

3. стаття 412 ККУ - необережне знищення або пошкодження зброї, боєприпасів, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах;

4. стаття 418 ККУ - порушення статутних правил вартової (вахтової) служби чи патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту (вахта) або патрулювання;

5. стаття 421 ККУ - порушення особою, яка входить у добовий наряд частини (крім варти і вахти), статутних правил внутрішньої служби, що спричинило тяжкі наслідки, запобігання яким входило в обов`язки даної особи;

6. стаття 425 ККУ - недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо це нанесло істотну шкоду.

7. стаття 407 ККУ - самовільне залишення військової частини. Таке покарання застосовується за самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез`явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад 10 діб, але не більше місяця, або хоч і менше 10 діб, але більше 3 діб, вчинені повторно протягом року. Таким чином, нижньою межею в даному випадку є строк у 3 дні. Тільки при перевищенні цієї межі можна ініціювати притягнення до кримінальної відповідальності за даний злочин. Якщо не перевищено цю межу, до військовослужбовця застосовують дисциплінарні стягнення, встановлені Дисциплінарним статутом ЗСУ.

Істотною шкодою, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто , а тяжкими наслідками - який в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян, дорівнює 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року. 

Оскільки з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць складає 2270 грн, то в 2021 році для норм ККУ у частині кваліфікації кримінальних правопорушень застосовується сума в 1135 грн.

Таким чином, для того, щоб дії військовослужбовця досягали меж притягнення до кримінальної відповідальності, такі дії повинні викликати тяжкі наслідки (500*1135=567 500 грн.), істотну шкоду (250*1135= 283 750 грн.), а за статтею 407 - відповідний строк, зазначений вище.

Всі інші дії, які хоча і містять склад правопорушення, свідчать про невиконання особою своїх обов`язків, можуть тягнути тільки дисциплінарну відповідальність, наслідком якої може стати звільнення зі служби.

Таке звільнення не може вплинути на цивільне життя при влаштуванні на роботу - якщо тільки Ви не захочете влаштуватися в охоронну фірму, в поліцію, в СБУ тощо.

На виїзд за кордон це також ніяк не вплине.

Щодо виплат за навчання, то Ви можете скинути мені на пошту ddmitr@ukr.net копію свого контракту, і тоді я дам відповідь і на це запитання.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram