Достроковий вихід на пенсію при скороченні

Звільнений за п.1 ст.40 КЗпП України. До настання пенсійного віку залишилось менше, ніж півтора року (дата настання пенсійного віку та стаж ще не підтверджені ПФУ - відповідна заява та комплект документів надані). Наразі мені надано статус безробітного.

Чи маю я право на достроковий вихід на пенсію відповідно до статті 21 Закону України "" з урахуванням Рішенням Конституційного Суду № 5-р/2018 від 22.05.2018? Працівники ПФУ таке моє право заперечують.

Які мої подальші дії в такому разі?

27.07.2021 14:24 3900

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 3 года
410 отзывов (408 +) (2 -)
Консультации: 1573
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Статтею 21 Закону №3721 в редакції, яка діяла до 01 січня 2015 року, було передбачено, що особам, трудовий договір з якими розірвано за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», або віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до законів України «Про державну службу», «;Про статус народного депутата України», «;Про прокуратуру», «;Про наукову і науково-технічну діяльність» (за наявності відповідних умов), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності або штату працівників, а також виявленою невідповідністю працівника займаній посаді за станом здоров`я, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законодавством строку, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 №76-VIII виключено статтю 21 Закону №3721.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2015 №334 «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу» розділ «Достроковий вихід на пенсію безробітних» було виключено із Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, в тому числі і вищезазначений пункт 26.

Однак, Рішенням Конституційного Суду України №5-р/2018 у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) пункту 12 розділу I Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 року №76-VIII визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), підпункт 3 пункту 12 розділу І Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VIII.

За таких обставин, враховуючи вищезазначене рішення Конституційного Суду України, на теперішній час при вирішенні питання щодо призначення пенсії слід керуватися статтею 21 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», яка на сьогодні є чинною в силу визнання неконституційним положень Закону, якими її було виключено.

Таким чином, якщо на момент звернення до Управління ПФУ ваш вік був менший від віку визначеного ст. 26 Закону №1058 не більше ніж на 1.5 року, ви мали достатньо страхового стажу для виходу на пенсію за віком, трудова книжка містить відповідний запис про звільнення на підставі п. 1.ст. 40 КЗпП України, то ви маєте цілком законне право на вихід на пенсію до досягнення віку визначеного ст. 26 Закону №1058 на підставі ст. 21 Закону  №3721.

Вимагайте в ПФУ письмової відмови в призначенні пенсії та звертайтесь до окружного адміністративного суду за оскарженням відмови. Наводжу приклад позитивного рішення з аналогічного спору з застосуванням ст. 21 Закону  №3721 та рішення Конституційного Суду № 5-р/2018 від 22.05.2018 https://reyestr.court.gov.ua/Review/83265410#

Якщо необхідна буде допомога, звертайтесь за тел. 0639991111

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram