Як легально виводити гроші з системи Payoneer через ФОП?

Ми отримуємо дохід від продаж на площадці амазон, гроші поступають на Payoneer, яким чином їх легально виводити в Україну?
Чи достатньо ФОП 3 групи ы сплати 5% податку?

06.08.2021 11:47 8131

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
420 отзывов (418 +) (2 -)
Консультации: 1598
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Робота платіжних систем в Україні регламентована перш за все Законом «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (далі – Закон).

Відповідно до п. 1.29 ст. 1 Закону платіжна система – це платіжна організація, учасники платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу коштів. Проведення переказу коштів є обов`язковою функцією, що має виконувати платіжна система.

Зокрема, міжнародна платіжна система – це платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом, і яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн та забезпечує проведення переказу коштів у межах цієї платіжної системи, у тому числі з однієї країни в іншу.

Відповідно до п. 9.1 ст. 9 Закону переказ в Україні може здійснюватися за допомогою внутрішньодержавних та міжнародних платіжних систем.

Згідно з п. 9.3 ст. 9 Закону  Нацбанк веде Реєстр платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури (далі – Реєстр).

Платіжні організації платіжних систем, учасники платіжних систем та оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні виключно після їх реєстрації  НБУ шляхом внесення відомостей про них до Реєстру платіжних систем!

Нацбанк вносить до Реєстру відомості, зокрема, щодо міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є нерезидент, після узгодження умов та порядку діяльності цієї платіжної системи в Україні.

На даний момент платіжну систему Payoneer не внесено Нацбанком до такого реєстру (залишаю посилання на дані реєстру щодо зареєстрованих в Україні міжнародних платіжних системhttps://bank.gov.ua/ua/payments/payment-systems?page=1&perPage=5&search=&system%5BМіжнародна%20система%20переказу%20коштів%5D=5&country=&indication=)

Таким чином, Payoneer Inc. – це корпорація штату Делавер, США та є підприємством з обслуговування грошей, зареєстрованим у FinCEN (Організація по боротьбі з фінансовими злочинами міністерства фінансів США). Payoneer працює за принципом роботи електронних грошей, проте емітент електронних грошей Payoneer не є резидентом України і не зареєстрований в Україні.

Проте свої послуги ця платіжна система пропонує і резидентам України, зокрема, і підприємцям.

ФОП як зареєстрований користувач цієї платіжної системи, не є власником банківського рахунку, а є лише користувачем системи з доступом до спеціальних віртуальних реквізитів (так званого електронного гаманця). З електронного гаманця можна «вивести» електронні гроші у вигляді коштів на свій рахунок у банку.

Зокрема, в Україні електронний гаманець може відкриватися банком-емітентом електронних грошей  для ФОП як для торговця, який бажає приймати електронні гроші від покупців та клієнтів в оплату своїх товарів/послуг. У цьому разі електронні гроші можуть погашатися банком-емітентом безготівковими коштами або можуть обмінюватися агентом з розрахунків теж на безготівкові кошти. Дещо подібне відбувається і у випадку виведення коштів з  системи Payoneer.

І на практиці виходить, що попри те, що Payoneer не зареєстрована в Україні,  багато банків де-факто вже зараховують безготівкову валюту на рахунки ФОП, яку підприємці бажають вивести з електронного гаманця Payoneer. 

Український банк це робить за регламентом «Зарахування грошових коштів в іноземній валюті на рахунки фізичних осіб-підприємців згідно реєстру, отриманого від нерезидента юридичної особи». Тобто система Payoneer надсилає банку реєстр, за яким банк зараховує іноземну валюту на валютні рахунки ФОП, які зазначені в їхніх профілях в системі Payoneer.

А далі ФОП вже обліковує отриману валютну виручку за загальними правилами:

  • для платників єдиного податку – це п. 292.5 ПКУ, згідно з яким дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на дату отримання такого доходу – тобто на дату його зарахування на рахунок ФОП;
  • для ФОП на загальній системі – це п. 164.4 ПКУ, згідно з яким валютний дохід перераховується у гривні за валютним курсом Нацбанку, що діє на момент отримання таких доходів.

 Все це цілком легально, але до першої планової або позапланової перевірки ФОП податковою. Наведу перелік проблем для ФОП у випадку використання системи Payoneer:

По-перше, головна проблема полягає в тому, що ФОП отримує оподатковуваний дохід не напряму від покупців/клієнтів, а через посередника у вигляді Payoneer, і фактично дохід ФОП в момент отримання оплати від покупця/клієнта взагалі у електронний гаманець не контролюється ні НБУ, ні ДПС. Тому що він отримується не на банківські рахунки. В даному разі ФОП отримує дохід у вигляді записів в електронному гаманці іноземної платіжної системи, не зареєстрованої в Україні.

По-друге, коли ФОП вирішує вивести електронні гроші з системи Payoneer на свій поточний рахунок, він може довільно регулювати кількість виведеної валюти та дату такого виведення, фактично впливаючи на суму єдиного податку або ПДФО, які він буде сплачувати у певному звітному періоді. Адже під оподаткування в Україні підпадає лише та сума валюти, яка була виведена на валютний рахунок ФОП в українському банку. Решта коштів, що залишилися в електронному гаманці Payoneer, під оподаткування ще не підпадають і можуть взагалі уникнути оподаткування, якщо вони так і не будуть переведені у грошову форму, а будуть витрачені безпосередньо з електронного гаманця без конвертації у грошову форму.

По-третєдля ФОП-«єдинників» є ризик того, що податківці не визнають оплати покупців/клієнтів на гаманець Payoneer оплатами в грошовій формі. Адже на валютний рахунок ФОП заходить не оплата від покупців/клієнтів, а грошові кошти в обмін на електронні гроші в гаманці Payoneer, який належить самому ФОП.

І навіть якщо показати що ви кошти вивели одразу день в день як вони вам зайшли на електронний гаманець, то все одно в єдинника буде суттєве порушення - а саме використання не грошової форми розрахунків, бо оплата пройшла через формування електронних грошей емітент яких в Україні не зареєстрований, що і буде порушенням. п. 291,6 ПК України. 

Відповідно до п. 291.6 ПКУ платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Таким чином, приймання оплати у вигляді поповнення електронного гаманця податківці розглядають як не грошову форму розрахунків, наслідок чого - припинення реєстрації платника ЄП та донарахування розміру податку.

Таким чином, використання легальне Payoneer можливе якщо фоп на загальній системі оподаткування, або як фізична особа (без реєстрації фоп), але податок тоді буде 18% від оподатковуваного доходу (ПДФО), 1.5% військовий збір для фізичної особи, а якщо ФОП загальник то до вище вказаного додаємо ще 22% ЄСВ. 

Бажаю Успіху!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram