Як можна оформити довіреність від нерезидента України

Потрібно оформити довіреність на продаж будинку від родичів, які виїхали довгий час назад в Росію. Право власності на будинок оформлено з даними з українського паспорту, але людина, на яку оформлено майно вже отримала російський паспорт. Чи можна оформити довіреність як від нерезидента України у цьому випадку без фізичної пристуності цієї людини? Які для цього потрібні документи і який порядок дій у такому випадку? 

18.08.2021 11:10 1967

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
417 отзывов (415 +) (2 -)
Консультации: 1591
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Громадянину РФ (власнику майна) необхідно звернутись до нотаріуса в РФ та оформити довіреність на особу в Україні зазначивши її ідентифікуючи дані (ПІБ, адреса реєстрації, РНОКПП, Паспортні дані). Вказати права повіреного продавати (укладати та підписувати договори купівлі продажу) за будь-яку ціну (або погоджену ціну) будь-кому (або окремим особам) майно (вказавши ідентифікуючі дані майна згідно реєстру речових прав) інші повноваження необхідні ля виконання доручення.

Згідно зі статтею 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні у разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Гаагська Конвенція 1961 року, яка скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, згода на обов’язковість якої надана Законом України від 10 січня 2002 "Про приєднання України до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів", набула чинності між Україною і державами-учасницями Конвенції, що не висловили заперечень проти її приєднання, з 22.12.2003. Україна та РФ є учасницями вказаного міжнародного договору тому процедура описана нижче застосовується до документів виданих державами. 

Статтею 3 цієї Конвенції передбачено, що єдиною формальною процедурою, яка може вимагатися для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ, є проставлення апостиля компетентним органом держави, в якій документ був складений.

Згідно з положеннями Конвенції, документ, на якому проставлено апостиль, не потребує ніякого додаткового оформлення чи засвідчення і може бути використаний в будь-якій іншій державі-учасниці Конвенції.

Таким чином, на довіреності необхідно проставити апостиль. Це можна зробити лише в РФ через те, що формальна легалізація здійснюється країною яка видала документ. Такі послуги досить часто надають центри перекладу з іноземних мов (це буде швидше ніж самостійно легалізуватись).

Після проставляння апостилю, довіреність пересилаєте поштою в Україну. Повірений бере довіреність та здійснює нотаріально засвідчений переклад довіреності на українську мову та може цілком законно вчиняти дії з продажу майна зазначеного в довіреності (за наявності оригіналів правоустановчих документів на майно). (Інколи трапляються нотаріуси які не вимагаю перекладу на українську, але рекомендую одразу зробити зайвим не буде).

Якщо пройти всю цю процедуру, то можна продати майно громадянина РФ в Україні без його фізичної присутності. 

Бажаю успіху! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram