Трудовой медичний стаж при стоянні на біржі

Чи рахується час на біржі за робочий стаж? Якщо говорити про медика і про медичний стаж відповідно?

21.10.2021 18:08 1825

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
735 отзывов (734 +) (1 -)
Консультации: 1860
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Потрібно розрізняти страховий стаж і трудовий стаж.

Трудовий стаж — це періоди офіційної трудової діяльності, що підтверджуються записами в трудовій книжці. 

Але щоб отримати пенсію за вислугу років, медпрацівники повинні мати спеціальний стаж роботи.

Спеціальний стаж — це сумарна тривалість певної трудової діяльності на відповідних видах робіт, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії.

Пенсія за вислугу років для медиків може бути призначена особі, яка працювала за спеціальністю на посадах, передбачених Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту й посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою КМУ від 04.11.1993 № 909.

Таким чином, перебування на біржі не входить до спеціального стажу медика для отримання в подальшому пенсії за вислугою років.

Страховий стаж — це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 24 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Тобто, період перебування на обліку в центрі зайнятості та одержання допомоги по частковому безробіттю зараховується в страховий стаж.

Період одержання допомоги по частковому безробіттю, допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України COVID-19, зараховується до страхового стажу.

Страховий стаж для призначення пенсій обчислюється відповідно до статті 24 ЗУ "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". Зазначеною статтею  передбачено, що крім трудової чи іншої діяльності особи до страхового стажу при обчисленні пенсії враховується також період одержання допомоги по безробіттю

Отже: перебування на біржі не врахується в спеціальний медичний стаж для отримання пенсії за вислугою років, але врахується в страховий стаж для отримання звичайної пенсії.

В разі додаткових питань пишіть на ел. пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram