Чи маю я право на земельну ділянку

Я проживаю в квартирі у Львові чи маю я право взяти земельну ділянку у селі? якщо так то що для того потрібно

22.11.2021 10:01 1426

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
742 отзывы (741 +) (1 -)
Консультации: 1935
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Так, Ви маєте право на безоплатне отримання земельної ділянки, в межах (нормах) передбачених законодаством. 

Згідно до ст. 81 Земельного кодесу,громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема:безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Статею 121 Земельного кодексу, передбачені наступні норми безоплатного отримання земельних ділянок:

-для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

-для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

- для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Тобто, якщо Ви плануєте отримати земельну ділянку, наприклад в селі для будівництва житлового будинку, то її розмір не може бути більшим 0,25 гектара.

Також звертаю Вашу увагу на те, що Ви маєте право безоплатно отримати  у власність землю лише один раз по кожному виду використання. Це означає, що ви маєте право отримати у приватну власність до шести земельних ділянок різного цільового призначення (ст. 116 Кодексу)

*Що потрібно для того, щоб отримати землю для будівництва житлового будинку:

- обрати земельну ділянку та для яких цілей на сайті  кадастрової  карти https://map.land.gov.ua

- звернутися із відповідною заявою  до сільської ради ( за місцем  розташування землі в селі) про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надати  необхідні документи: копію паспорту та коду; графічні матеріали обраної земельної ділянки з кадастрової карти

Якщо Ви бажаєте отримати землю для ведення фермерського господарства, ще необхідно надати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві, документи про   освіту в аграрній сфері.

-після отримання дозволу, Вам необхідно замовити розроблення проєкту землеустрою у землевпорядній організації.  Цей проєкт землеустрою обов’язково потіп необхідно погодити із територіальним органом Держгеокадастру та управлінням з питань містобудування та архітектури сільради.

- зареєструвати земельну ділянку Держгеокадастру, який реєструє ділянку в реєстрі  та надає відповідний кадастровий номер;

-затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, для цього необхідно подати клопотання до сільради, яка на своїй сесій приймає відповідне рішення про затвердження проекту. 

Після позитивного рішення сільради, який Вам мають надати, подаєте державному реєстратору на реєстрацію права власноті  Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Для цього подаєте: копію паспорту та коду; копыю рішення сільради про безоплатну передачу земельної ділянки; витяг з Держгеокадастру про земельну ділянку із кадастровим номером; сплачуєте держ мито за реєстраційні дії та подаєте квитанцію про сплату. 

Після реєстрації в реєстрі, Ви вже будете вважатися власником цієї ділянки.

Якщо у Вас є додаткові питання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram