ЄСВ і інвалідність

Чи повинен сплачувати ЄСВ ФОП ( ІІІ група), якщо він є інвалідом з дитинства і отримує пенсію по інвалідності 3 групи і пенсію по втраті годувальника. І працює в державній установі.

04.12.2021 11:37 1104

Консультация исполнителя

Микола Лях
Юрист
На портале: 5 лет
125 отзывов (122 +) (3 -)
Консультации: 287

Доброго дня! 

Шановний замовнику консультації!

 Якщо відповісти на Ваше питання коротко:

  1. Не повинен за себе.
  2. І якщо працює в державній установі. ЄСВ сплачує страхувальник (установа) у розмірі 8,41 % бази нарахування єдиного внеску. За цивільно-правовими угодами 22 %.   

  А тепер детально

     У відповідності до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування», з  останніми змінами від 1 липня 2021 року № 1617-IX

   Зокрема пункт 4 частини 1  Статті 4. Платники єдиного внеску

  Платниками єдиного внеску є

4) Фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

 

Але…   Згідно частини 4 цієї ж статті (4)

 4. Особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 51 частини першої цієї статті, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

(статтю 4 доповнено частиною четвертою
 згідно із Законом України від 07.07.2011 р. N 3609-VI
,
частина четверта статті 4 із змінами, внесеними
 згідно із
 Законами України від 06.12.2016 р. N 1774-VIII,
від 03.10.2017 р. N 2148-VIII
,
від 13.05.2020 р. N 592-IX)

  

 Отже як Фізична особа – підприємець Ви звільнені від сплати за себе єдиного внеску.

 Інша справа, робота у державній установі.  

 Знову ж у відповідності до статті 4  частина 1 пункт 1

  1. Платниками єдиного внеску є

 1) роботодавці:

підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами;

 Але…  і тут є але…

 Згідно частини 13  статті  8  вищевказаного  Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування»

 13. Єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб - підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

(частина тринадцята статті 8 у редакції
 Закону України від 23.11.2018 р. N 2628-VIII)

   І тут є нюанс:

 При виплаті робітнику – особі з інвалідністю винагорода за цивільно- правовим договором страхувальник нараховує ЄСВ у розмірі 22 % (див. роз”яснення з категорії 201.04.01 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

  На все добре. З повагою  Микола Лях  

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Ольга
    Ольга
    2 года
    Консультация № 27049
    ЄСВ і інвалідність

    Добрий день. Пане Микола, щиро вдячна за таку розгорнуту відповідь. На все добре, хай Вам щастить.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram