Завищення суми доходу ФОП

Які негативні наслідки будуть для ФОП на єдиний податок 3 групі без ПДВ, якщо він показує у звіті суму доходу більшу ніж ту, яку він може підтвердити документально? Наприклад 10 жовтня 2021р на рахунок поступило 10000грн, 10 листопада 2021р поступило ще 10000 грн. ФОП подав звіт на суму 30000 грн за 4 квартал. Питання такі:
-Чи виникне проблема за непідтвердженими первинними документами і у такому випадку претензія з боку фіскалів у тому що доходи не отримані згідно КВЕД? І чи загрожує в даному випадку перехід на загальну систему оподаткування?
-Проаналізуйте будь-ласка, які ще ймовірні негативні наслідки такої ситуації для ФОП?

25.01.2022 15:14 1697

Консультация исполнителя

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
На портале: 5 лет
59 отзывов (59 +) (0 -)
Консультации: 213
Топ 3 специализации:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

   З огляду на інформацію, наведену у Вашому запитанні, очевидним негативним наслідком буде переплата суми єдиного податку з завищеної суми доходу, а також, менш очевидний, але, нажаль, цылком можливий штраф у розмірі 1020 грн. за статтею 121 Податкового кодексу: "Незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених статтею 44 цього Кодексу строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (крім документів, отриманих з Єдиного реєстру податкових накладних) чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених цим Кодексом, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, -тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень, - це у випадку, якщо з моменту подання Вами декларації пройде менше трьох років до податкової перевірки з урахуванням того, що на період карантину відлік цього строку зупинено.

   1) Щодо отримання доходів від іншого виду діяльності, відсутнього у реєстрі платників єдиного податку, то такі доходи для настання негативних наслідків повинні теж підтверджуватись документально, тобто первинними документами. Наприклад, Ви надаєте послуги, а під час перевірки податкова виявляє у виписці по Вашому рахунку платіж з формулюванням "за товар". Якщо таких документів нема, то завищення доходів, та, відповідно, податку в декларації, вважатиметься помилкою, за яку Податковим кодексом санкцій не передбачено, окрім зазначеної вище статті за незберігання первинних документів. Також, з огляду на наведений Вами цифровий матеріал, й до перевищення дозволеного для 3 групи обороту (1167 мін. зар. плат), що теж могло б бути негативним наслідком, та переходу на загальну систему, там теж ще далеко.

   2) Якби наведений Вами цифровий приклад був у декілька десятків разів вище, то, суто теоретично, були б підстави остерігатись передання перевіряючими інформації до Департаменту боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, якому Ви б надавали пояснення, оскільки згідно з відомими типологіями злочинних схем, інколи відмивання таких доходів практикується й через ФОПів, але, знову ж таки, зважаючи на суми... Та й в такому випадку, скоріш за все, якісь документи можна було б і зробити. Тож, з високою вірогідністю, таке завищення доходу визнають Вашою помилкою при заповненні декларації.

   Якщо у Вас залишились запитання за цією консультацією, можете написати мені audit.niko@gmail.com.

   З повагою, аудитор Бутник Ігор.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram