Вступ в спадщину.

Які документи потрібно мати і що треба робити, які терміни, чи є нюанси? Після смерті батька ( лишилося житло з боргами) я едина донька. ( Заповіту напевно немає, не знаю ще). Живемо в різних містах. Треба їхати писати заяви до нього по прописці? За місяць до його смерті була виписана з квартири. Останні 5 років він проживав сам.

29.01.2022 19:39 1091

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір. 

Строк на звернення до нотаріусу із заявою про прийняття спадщини встановлений 6 місяців з дати смерті спадкодавця. У разі, якщо Вами цей строк пропущений, Вам необхідно поновити його в судовому порядку зазначивши поважні причини пропуску строків (наприклад, власна хвороба або близьких, перебування за межами країни тощо).

Для прийняття спадщини, Вам необхідно подати заяву особисто до нотаріусу за місцем останнього проживання батька, або надіслати нотаріусу таку заяву поштою, але обов'язково  в другому випадку, вона має бути нотаріально посвідченою. 

Після отримання нотаріусом заяви, він відкриває спадкову справу. Перевіряє наявність заповіту в реєстрі. Ви якщо є єдиним спадкоємцем першої черги, то отримуєте спадок як спадкоємець за законом.  До нотаріусу Ви маєте подати свідоцтво про смерть батька, своє свідоцтво про народження, паспорт, код, тех паспорт та документи про право власності на квартиру.  Можливо нотаріус витребує ще документи в залежності від обставин. По закінченню 6 місяців, нотаріусу сплачуєте вартість його послуг (у кожного свої тарифи, Ви маєте ці питання узгодити безпосередньо у нотаріуса) та отримуєте свідоцтво про право на спадщину, та нотаріус реєструє майно на Вас в реестрі речових прав отримане у спадок нерухоме майно.

Щодо боргів батька. Ви як спадкоємець приймаєте також борги батька, але у разі вступу у спадок та виключно в межах отриманого спадкового майна. Тобто, якщо спадок не отримуєте, то і боргові зобов'язання батька Вам не переходять.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram