отримання громадянства іншої держави - наслідки

Мій родич, якому 15 років, отримав громадянство европейської держави, та відповідно паспорт тієї держави. При цьому у нього є український паспорт. Чи обовязково відмовлятися від українського паспорту? Які наслідки можуть бути, як для хлопця, якщо не відмовитися від українського паспорту. Європейська держава дозволяє мати два громадянства.

25.02.2022 18:02 3984

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 795
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання повідомляємо наступне

Відповідно до статті 4 Конституції України, в Україні існує єдине громадянство, але в Україні немає абсолютної заборони для громадян мати громадянство іншої держави. Статтею 2 Закону України "Про громадянство України" передбачено: "Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Відповідно до пункту 1 статті 19 Закону України «Про громадянство України» добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, є підставою для втрати громадянства України. Але Законом не встановлено, як саме громадяни України мають декларувати друге громадянство. Адже в Україні немає форм фіксації подвійного громадянства. Довести факт наявності подвійного громадянства практично неможливо.

Втрата громадянства України відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

Навіть якщо громадянин України набув громадянство іншої держави або держав, то не позбавляється при цьому українського громадянства і в правових відносинах з Україною надалі визнається лише громадянином України.

Отже, для України людина залишається громадянином України до того часу, поки вона самостійно не відмовиться від нього. Для іншої іноземної держави громадянин залишається її громаданином, якщо законодавство країни дозволяє та приймає подвійне громадянство. 

Чи обовязково відмовлятися від українського паспорту? - законом це передбачено, але, у звя’зку з відсутністю правового врегулювання цього питання, це не обов’язково. 

Щодо наслідків - кримінальної відповідальності за подвійне громадянство немає –людину може очікувати тільки адміністративний штраф і позбавлення українського громадянства, якщо про набуття подвійного громадянства стане відомо. Але,  це лише прописано у законодавстві, а на практиці ця адміністративна відповідальність не застосовується, оскільки наявність подвійного громаданства практично неможливо виявити та воно не фіксується у реєстрах миграційної служби. Головне - в Україні дотримуватись прав, обов’язків та прововідносин відповідно до громадянства України.

Якщо у Вас є додаткові питаня - звертайтесь

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram