Евакуація з зони бойових дій, перетин кордону

Доброго дня. Я хочу виїхати зі свого міста зеленим коридором, яке в оточенні окупантів. Мені 26 років, не служив, обмежено придатний у воєнний час. Чи маю я на це право? Як діяти якщо мене не будуть випускати? І друге питання чи можливо якимось чином перетнути кордон і виїхати в іншу країну?

17.03.2022 11:52 1449

Консультация исполнителя

Доброго дня. 

Ви маєте повне право бути евакуйованим зі свого міста по узгодженим зеленим коридорам. Дійсно, на блокпостах зараз можуть надавати повістки для прибуття у військомат, але до прибуття до безпечного місця, де Ви будете мешкати, насильно Вас ніхто забирати не буде і не має права. Організатори гуманітарних (зелених) коридорів контролюють рух транспорту, але проконтролювати та забезпечити виконання домовленостей іншою стороною на 100% не можливо, в тому числі і забезпечити Ваш виїзд з окупованої території. Дуже Вам раджу їхати разом з організованими групами та подивитись контакти гарячих ліній органів, що організовують виїзд. 

Виїзд за кордон:

На період дії правового режиму воєнного стану чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.
! виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.
Зокрема тих, які мають:
- посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, або
- висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

Так, якщо Ви є обмежено придатним, то після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) Вам нададуть висновок, з яким можна перетнути кордон. 

Якщо постануть будь-які питання щодо примусової мобілізації, протиправних дій щодо відмови у проходженні ВЛК, Ви можете звернутись: 

на гарячу лінію Міністерства «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном 0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

«Гаряча лінія» Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України: (044) 454-73-08 у робочий час; (044) 454-73-03 у неробочий час

«Гаряча лінія» командування ДШВ Збройних Сил України — телефон чергового по командуванню ДШВ Збройних Сил України— (0412) 22-72-58; Розпорядок роботи «гарячої телефонної лінії» — цілодобово. Пошта: kdshv_mpz@post.mil.gov.ua

«Гаряча лінія» Командування Медичних сил Збройних Сил України — (044) 230-73-64
 
 
Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram