ВЛК, тромбоцитопенія 15 тисяч. зняття з обліку, відтермінування.

Питання щодо придатності, та точності формулювання заключення у ВЛК.
Декілька років тому отримав зняття з обліку та обмежену придатність за станом здоров`я, 78-в. Не звернув на це увагу.
Це означає помірне порушення функції.
В мене тромбоцитопенія, 10-15 тисяч. Лікарі говорять що потрібно в стаціонар, прошу пояснити що в данному випадку для ВЛК означає значне порушення функції (а).
Який алгоритм дій для отримання відсрочки, або зняття з обліку, або ця хвороба не є такою яка впливає на придатність у воєнний час.

21.03.2022 10:34 3215

Консультация исполнителя

Іванна Гречко
Адвокат
На портале: 2 года
66 отзывов (65 +) (1 -)
Консультации: 233

        Як зазначено у запитанні, Ви кілька років тому отримали зняття з обліку та обмежену придатність до військової  служби за станом здоров’я на підставі ст. 78-в., хвороба – тромбоцитопенія.

    Згідно зі ст. 78 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1 до «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402), до неї включено: травми верхніх та нижніх кінцівок S40-S99 (переломи кісток, травматичне пошкодження кровоносних судин, невилучені металеві конструкції), переломи ребер, грудини, лопатки, ключиці, переломи кісток тазу. Пункт «в» статті 78 Додатку 1 вказаного вище Порядку передбачає:

  • ступінь порушення функції – незначні порушення функцій;
  • громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби - непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час;
  • громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани) та громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського склад - придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

        Пункт «в» ст. 78 Додатку 1 відповідного Порядку не передбачає виключення з військового обліку.

       Відповідно до ст. 12 «Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби» (Додаток 2 до «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402), пояснення якої стосуються хвороби крові і кровотворних органів та окремі порушення
з залученням імунного механізму (D50-D89), їх наслідків, медичний огляд з визначенням ступеня придатності до військової служби проводиться після стаціонарного обстеження за умов спеціалізованого лікувального закладу. 

       До пункту «а» належать установлені в стаціонарі апластичні та сідеробластні анемії, спадкові форми гемолітичних анемій, спадкові форми тромбоцитопатій, гемофілій, коагулопатій, що супроводжуються кровотечами, крововиливами.

     Особи з аліментарними, набутими гемолітичними анеміями, набутими порушеннями системи гемостазу, іншими порушеннями, що належать до непухлинних хвороб системи крові, оглядаються за пунктами «а», «б», «в» чи «г» залежно від перебігу захворювання, стійкості змін у складі крові та функції системи гемостазу, порушення функції кровотворних органів та ефекту від проведеного лікування.

    Особи, які перенесли епізод аліментарної або постгеморагічної анемії, набутої гемолітичної анемії, набутого порушення системи гемостазу та інших набутих минущих змін у системі крові більше ніж за рік до проходження медичного огляду ВЛК і на момент їх огляду відсутні будь-які порушення функції системи крові, під дію цієї статті не підпадають.

       Громадяни, які призиваються на строкову військову службу, військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, вступають до ВВНЗ, при досягненні ремісії захворювання крові і кровотворних органів та окремих порушень із залученням імунного механізму проходять медичний огляд за пунктом «в», а при недостатньому ефекті від лікування - за пунктом «б» або «а». Громадяни, які приймаються на військову службу за контрактом, вступають до ВВНЗ, при досягненні ремісії захворювання крові і кровотворних органів та окремих порушень із залученням імунного механізму проходять медичний огляд за пунктом «б», а при недостатньому ефекті від лікування - за пунктом «а».

     Військовослужбовці, які перенесли епізод ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури з добрим ефектом від глюкокортикоїдної або імунотерапії, спленектомії, оглядаються за пунктом «г». При хронічному повільно прогресуючому перебігу з помірно вираженою тромбоцитопенією без геморагічних проявів та за відсутності необхідності в підтримувальній гормоно- та імунотерапії (після спленектомії або без неї) огляд проводиться за пунктом «в», а при незначному ефекті від спленектомії або за відсутності ефекту - за пунктом «а».

      Часті загострення хвороби - це 2 та більше рази на рік; рідкі загострення - 1 раз на рік та рідше.

  При стійких імунодефіцитних станах (крім хвороби, викликаної вірусом імунодефіциту людини), що супроводжуються частими рецидивами інфекційних ускладнень, огляд проводиться за пунктом "а".

    За інших імунодефіцитних станах, які супроводжуються патологічними змінами кровотворної системи, інших органів, огляд проводиться залежно від ступеня порушень функцій ураженого органу або системи органів за відповідними статтями Розкладу хвороб.

    До пункту «в» належать хронічні хвороби крові й кровотворних органів та окремі порушення із залученням імунного механізму у фазі тривалої стійкої (понад 5 років після останнього курсу специфічного лікування) ремісії.

     Постанова про потребу у відстрочці від призову та відпустці за станом здоров'я приймається у разі, коли тимчасові розлади функцій крові та кровотворних органів після перенесених захворювань (анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія, порушення функцій еритроцитів та тромбоцитів) не зумовлені системними захворюваннями крові або після хірургічного лікування для повного відновлення працездатності та нормалізації гематологічних показників потрібен термін не менше одного місяця.

         Отже, відповідь на питання:

      1) Що означає значне порушення функцій (п. «а»).

       До пункту «а» належать установлені в стаціонарі апластичні та сідеробластні анемії, спадкові форми гемолітичних анемій, спадкові форми тромбоцитопатій, гемофілій, коагулопатій, що супроводжуються кровотечами, крововиливами.

     Також, ст. 12 «Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби» встановлює випадки, коли громадяни, які призиваються на строкову військову службу, військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, вступають до ВВНЗ, проходять медичний огляд за пунктом «а».

     Зокрема, це військовослужбовці, які перенесли епізод ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури з добрим ефектом від глюкокортикоїдної або імунотерапії, спленектомії, оглядаються за пунктом «г». При хронічному повільно прогресуючому перебігу з помірно вираженою тромбоцитопенією без геморагічних проявів та за відсутності необхідності в підтримувальній гормоно- та імунотерапії (після спленектомії або без неї) огляд проводиться за пунктом «в», а при незначному ефекті від спленектомії або за відсутності ефекту - за пунктом «а», та інші  (наведені вище, не буду знову перераховувати).

     2) Який алгоритм дій для отримання відсрочки, або зняття з обліку, або ця хвороба не є такою яка впливає на придатність у воєнний час.

       Як обмежено придатний у воєнний час Ви підлягаєте мобілізації.

      Для отримання відстрочки Вам дійсно потрібно пройти стаціонарне лікування, після чого знову пройти ВЛК. В залежності від перебігу Вашої хвороби та від результатів лікування залежатиме за яким пунктом відбуватиметься медичний огляд.

     Розділ 3 вищезазначеного Положення визначає порядок медичного огляду військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період.

 3.1. Медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

 3.2. Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.

  Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

  3.3 Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою ІІ Розкладу хвороб, а тих, які мають офіцерське звання, - за графою ІІІ цього Розкладу хвороб.

 

       Також, звертаю увагу, що висновки ВЛК можливо оскаржувати, в адміністративному чи судовому порядку. Така можливість передбачена вказаним вище «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram