Звільнення з військової служби

Маю неповнолітню дитину, яку виховую самостійно (розірваний шлюб) і маю захворювання по гігекології - інтрамурально-субмукозний вузол та кіста яєчника. Діагноз встановлений цивільною державною лікарнею.

27.03.2022 08:40 2625

Консультация исполнителя

Добрий день.

Указом Президента № 69/2022 було оголошено загальну мобілізацію. У воєнний час жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути призвані у військові частини на військову службу.

Слід зауважити, що начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач, повідомив: "Наразі необхідності у призові жінок немає, але в окремих випадках вони можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними спеціальностями: медичні, зв’язок, обчислювальна техніка, радіоелектроніка. Але слід зауважити, що станом на сьогодні жодна жінка не була мобілізована без її згоди". Вищенаведена інформація наявна офіційному сайті Міноборони.

Крім того згідно офіційної інформації Державної прикордонної служби, станом на сьогодні, військозобовязані жінки не позбавлені права виїзду за кордон.

Згідно ст. 23 ЗУ "", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років(можуть бути призвані на військову службу лише у разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання).

Щодо "неповнолітньої дитини, яку виховую самостійно (розірваний шлюб)".

   Особи, якi виховують, утримують дитину самостiйно належать згiдно з чинним законодавством до категорiї одиноких матерiв. Термін «одинока матір» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9 постанови Пленуму ВСУ № 9одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову, іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

   Якщо у свідоцтві про народження дитини наявний запис про батька(якій не зроблено за вказівкою матері), для підтвердження права на звільнення Ви маєте надати документи, у якому з достатньою достовiрнiстю підтверджується вiдсутнiсть участi батькау вихованні дитини. Розірвання шлюбу не є підставою вважати, що дитини виховується без участі батька. Одним із документів підтвердження того, що батько не бере участі у вихованні дитини, можуть бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини, ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, тощо. Крім того, підтвердженням відсутності участі батька у вихованні дитини може бути акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, а також довідка зі школи про те, що батько (мати) не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах), тощо. Чинне законодавство не мiстить конкретного перелiку документiв, якi слід подати розлученим жiнцi, яка виховує дитину без батька, для звільнення від призову Ви маєте надати копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про розірвання шлюбу(або рішення суду) та документ, який підтверджував би те, що батько не бере участі у вихованні дитини або надати свідоцтво про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері.

   Таким чином, для звільнення від призову під час мобілізації на підставі самостійного виховання дитини необхідно надати вищенаведені документи, якщо ж батько приймає участь у вихованні дитини, то підстава для звільнення від призову відсутня.    

Щодо наявності захворювань.

Згідно Положення про ВЛК https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1523,

Стаття 10

Включено: доброякісні новоутворення всіх локалізацій D10-D49. Виключено: D45; D46 (поліцитемія справжня, мієлодиспластичні синдроми) (включено до статті 9)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

До пункту "б" належать новоутворення:

міома матки при розмірах, що відповідають 12-тижневій і більше вагітності і супроводжуються кровотечами, що призводять до анемії, а також наявність субмукозних або субсерозних вузлів з порушенням їх кровопостачання, швидким ростом (збільшення пухлини до розмірів, що відповідають більш як 5-тижневій вагітності, за рік).

Стаття 71

Включено: незапальні хвороби жіночих статевих органів № 80-№ 98 (ендометріоз, випадіння статевих органів у жінок, уретероцеле, грижа сечового міхура, свищі із залученням жіночих статевих органів, незапальні хвороби яєчників, фаллопієвих труб та широкої зв'язки матки, фолікулярна кіста яєчника, кіста жовтого тіла, перекручення яєчника та фаллопієвої труби, гематосальпінгс, поліпи жіночих статевих органів, дистопія матки, ерозія та екстропіон шийки матки, дисплазія шийки матки, порушення оваріо-менструальної функції, звичний викидень, жіноча безплідність тощо)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

До пункту "а" належать:

ендометріоз зі значними клінічними проявами, що потребують стаціонарного лікування (слід ураховувати ступінь поширеності процесу, вираженості больового синдрому та порушення менструальної функції, відсутність стійкого ефекту від консервативного лікування);

повне випадіння матки або піхви. Випадінням матки вважається такий стан, коли у положенні стоячи (або лежачи - при потугах) уся матка виходить за межі статевої щілини назовні, вивертаючи за собою стінки піхви;

свищі із залученням статевих органів (сечостатеві, кишково-статеві) при незадовільних результатах лікування або відмові від нього;

органічно не зумовлені кровотечі, які призводять до стійкої анемії;

стійкі розлади оваріально-менструальної функції зі значними клінічними проявами при незадовільних результатах лікування (у тому числі пов'язані з менопаузою).

До пункту "б" належать:

ендометріоз з помірними клінічними проявами та тимчасовим ефектом від консервативного лікування;

опущення жіночих статевих органів. Опущенням матки та піхви вважається такий стан, коли при потугах статева щілина розкривається і з'являється шийка матки або передня чи задня стінка піхви, але не виходить за її межі. При опущенні статевих органів, ускладнених нетриманням сечі, медичний огляд проводиться за пунктами "а" чи "б" залежно від результатів лікування. Дистопія матки без порушення функції не є підставою для застосування цієї статті та не перешкоджає проходженню військової служби, навчанню у ВВНЗ.

порушення оваріально-менструальної функції з помірними клінічними проявами, що проявляється олігоменореєю, аменореєю (не постопераційною), у тому числі при синдромі Штейна-Левенталя.

До пункту "в" належать:

ендометріоз з незначними клінічними проявами;

дистопія матки, що супроводжується менорагіями, запорами, болями в ділянці куприка, низу живота;

незначне опущення стінок піхви;

рубцеві та спайкові процеси малого тазу без больового синдрому;

статевий інфантилізм при задовільному загальному розвитку;

безпліддя та інші незапальні хвороби жіночих статевих органів з незначними порушеннями функцій.

Таким чином, для визначення непридатності за вищенаведеними захворюваннями, необхідно чітко розуміти 
ступінь порушення функцій відповідно до вищенаведених таблиць.При наявності порушень функцій за пунктами
"б" ст.10, "б" ст.71,
можливо, що в результаті ВЛК Вас визнають "тимчасово
непридатною" з терміном на 2 місяці, з переглядом та продовженням ще на 2 місяці
(п.3.10 Положення про ВЛК), але все залежить від Ваших результатів медтичного обстеження.
Можливо, за
результатами обстеження у Вас буде порушення функцій, за яких можуть присвоїти пункт "А" статті, що
передбачає непридатність, у тому числі у воєнний час, але це потрібно дивитися на Ваші результати
обстеження.
Якщо у Вас залишилися додаткові запитання, звертайтесь на адресу lexfirmfp@gmail.com

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram