Виїзд за кордон студента ВНЗ денної форми навчання 18 років

Доброго дня! Сину 18 років виповнилося в лютому місяці 2022 р. Навчається в ВНЗ на денній формі навчання. На руках є довідка з ВНЗ про те, що він дійсно навчається на денній формі навчання та закордонний паспорт. Чи є можливість виїзду за кордон в Великобританію чи є можливість виїзду за кордон в статусі біженця?

28.03.2022 11:32 3375

Консультация исполнителя

Добрий день.

Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

- які мають посвідчення про відстрочку від призову

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

Таким чином, необхідно отримати довідку з навчального закладу України про навчання, однак цього не достатньо, оскільки для перетинання кордину при дії военного стану, необхідно саме посвідчення(рішення) про відстрочку від призову. Таке рішення може надати військомат(відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки) за місцем реєстрації при наданні довідки з навчального закладу. Питання щодо виїзду без отримання цього документу поки що не врегульовано. У випадку відмови від надання посвідчення про відстрочку Ви маєте право звернутися на гарячу лінію Міністерства оборони — 0 800 50 04 42.

Ураховуючи вищенаведене, для виїзду за кордон необхідно отримати посвідчення про відстрочку від призову.

У разі виїзду за кордон Ваш син має право на отримання статусу біженця(процедура займає в середньому 6 місяців без отримання пільг), однак вважаю за необхідним рекомендувати статус "тимчасового захисту", що відповідає потребам переміщених осіб у звязку з війною. Так особі з відповідним статусом надається: - житло (як правило, це спальне місце в центрі для біженців); - безкоштовне харчування; - медична допомога (обмежена);- безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Отримання тимчасового захисту не позбавляє Вас в майбутньому скористатись своїм правом на отримання статусу біженця або подати відповідні документи(за наявності підстав) щодо отримання тимчасового (постійного) проживання.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram