Хочу вивести дитину за кордон

Добрий день. Я призивного віку, один виховую дитину восьми років , з жінкою розлучений, вона материнських прав не позбавлена але ніякої участі в вихованні дитини взагалі не приймає. Хочу вивести дитину за кордон сам чи щоб дитину вивезла моя матір, що для цього потрібно?

29.03.2022 17:20 1497

Консультация исполнителя

    Добрий день.

    Згідно ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    Листом Адміністрації Державної прикордонної служби зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

   Відповідно до вимог законодавства, обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії, зокрема:

 - мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад та професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та воєнний час);

- що мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з винятком з воєнного обліку.

- на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років.

- самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

- на утриманні яких знаходиться дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І або ІІ групи, до досягнення нею 23 років.

- усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

- зайняті постійним доглядом за тими, хто потребує у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

- тих, хто виїхав до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

- здобувачі професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формою здобуття освіти (студенти, слухачі).

 Ви маєте право виїхати за кордон, якщо маєту одну із вищенаведених підстав та надасти документальне підтверджання таких підстав.

   п. 9 постанови Пленуму ВСУ № 9, одиноким батьком вважають батька, який  виховує і утримує дитину сам. правовий статус поняття «одинокого батька» не врегульований законодавством, вбачається можливим застосовування аналогії поняття «одинокої матері», тлумачення якого зазначено у Постанові Пленуму ВСУ. Тобто, для набуття статусу «одинока матір», «одинокий батько», необхідні 2 факти: не перебування у шлюбі, а також виховання і утримання дитини самими матір`ю чи батьком відповідно, тобто без участі іншого з подружжя у житті дитини.

    Розірвання шлюбу не є підставою вважати, що дитина виховується без участі матері. Одним із документів підтвердження того, що матір не бере участі у вихованні дитини, можуть бути: рішення суду про позбавлення батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини, ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, тощо. Крім того, підтвердженням відсутності участі матері у вихованні дитини може бути акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, а також довідка зі школи про те, що мати не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах), тощо. Чинне законодавство не мiстить конкретного перелiку документiв, якi слід подати розлученому батьку, який виховує дитину без матері, для звільнення від призову Ви маєте  надати документи, які підтверджували би те, що мати не бере участі у вихованні дитини .

   Таким чином, для звільнення від призову під час мобілізації та виїзду за кордон на підставі самостійного виховання дитини необхідно надати вищенаведені документи. Слід зауважити, що без прямих документів(позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини, розшук матері у виконавчого провадженні) у перетині кордону можуть відмовити та необхідно буде оскаржувати це рішення у разі наявності дпоміжних документів, що наведені вижче(наприклад довідка зі школи, акт обстеження, тощо). 

  Стосовно вивести дитину Вашою матір'ю.

У період надзвичайного та воєнного стану допускається виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима без нотаріально посвідченої згоди батьків дитини.

Слід брати до уваги, що для виїзду дитини необхідна наявність паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (у разі відсутності вищезазначених документів - документів, що містять відомості про особу, які визнані Держприкордонслужбою).

Для підтвердження родинного зв’язку з дитиною надаються (пред'являються) такі документи:

  1. бабою, дідом – свідоцтво про народження одного з батьків дитини або його копія;
  2. повнолітніми братом, сестрою – власне свідоцтво про народження або його копія;
  3. мачухою, вітчимом – свідоцтво про шлюб із одним із батьків дитини або його копія.

У разі відсутності зазначених документів відповідні відомості можуть бути отримані у вигляді витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, у тому числі в електронному вигляді.

По прибуттю до місця тимчасового перебування особа, яка супроводжувала дитину, має звернутися до консульської установи України в країні перебування для постановки дитини на тимчасовий консульський облік.


Для уточнення інформації можете зателефоновити до відповідного прикордоного загіну(де буде відбуватися перехід) - https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-uvagi-gromadyan/

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram