Обмежено придатний в воєнний час

Доброго дня.
У мене наявне тимчасове посвідчення у якому вказано – "не придатний в мирний час, обмежено придатний в воєнний час", стаття 62 "б".
Мене цікавить у якому форматі я б був призваний та чим мав би займатися? Також чи має право військомат відправити мене на повторний медогляд? (мій вік 26 років). Також під яку хвилю мобілізації я підпадаю та яка зараз триває хвиля?
Окрім вказаної статті придатності у мене зір 10 процентів, наявна міопія 3, та короткозорість – 4. Та кіста носа, що розростається та чинить тиск на око. Чи це також має бути враховано під час надходження у військомат? І чи зобов`язаний військкомат забезпечити мене окулярами? Також чи має військомат відправити мене у лікувальну установу задля діагностики поршень, що не були в попередньому військовому квитку врахованими?
Дякую за відповідь Вам наперед!

01.04.2022 13:08 158287

Консультация исполнителя

Іванна Гречко
Адвокат
На портале: 2 года
66 отзывов (65 +) (1 -)
Консультации: 233

 

     Згідно зі ст. 62 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1 до «Положення
про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402), до неї включено: набуті деформації та дефекти пальців кисті та стопи S60-69, S90-99, набуті деформації кінцівок Т11, Т13, Т92, Т93, набута плоскостопість М20-М21; фібробластичні порушення М72

        Пункт «б» статті 62 Додатку 1 вказаного вище Положення передбачає ступінь порушення функції – помірні. При помірних порушеннях функцій, пов’язаних з хворобами, передбаченими цією статтею, громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби - непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час; громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани) та громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського склад - непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Витяг з Розкладу хвороб.                 

Стаття 62

Включено: набуті деформації та дефекти пальців кисті та стопи S60-69, S90-99, набуті деформації кінцівок Т11, Т13, Т92, Т93, набута плоскостопість М20-М21; фібробластичні порушення М72

 

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

 

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

 

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

 

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

 

 

         Питання 1: У якому форматі я б був призваний та чим мав би займатися?

    Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

    З метою медичної та соціальної реабілітації зазначені особи можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК ВМКЦ, але не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби.

     Таким чином, ВЛК при прийнятті відповідного рішення повинна вказати в ньому види служби та роботи, які протипоказані конкретному військовослужбовцю, аби було зрозуміло в чому полягає обмежена придатність.

       Виходячи з вказаних у висновку ВЛК протипоказань відбувається призов на відповідні посади.

       Питання 2: Чи має право військомат відправити мене на повторний медогляд?

      Так, має право, в залежності від того, коли Ви проходили останню ВЛК.

     Згідно з п. 3.1 та 3.2. розділу 3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, який передбачає порядок медичного огляду військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період, медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

    Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів.

   Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів. 

      Також, у запиті Ви зазначили, що маєте тимчасове посвідчення.

   Відповідно до Наказу Міноборони від 21.11.2017 № 61 тимчасове посвідчення військовозобов’язаного є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного,та видається, зокрема, особам, які визнані призовними комісіями непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до військової служби за станом здоров’я (до підтвердження цього рішення під час повторного медичного огляду).

       Питання 3: Під яку хвилю мобілізації я підпадаю та яка зараз триває хвиля?

       Наразі відбувається друга хвиля мобілізації.

     Перша хвиля (вже відбулася) - до ЗСУ призвали оперативний резерв: колишніх військовослужбовців, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.

      Друга хвиля - призивають військовослужбовців, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом;

   Третя хвиля – мають бути призвані військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    Четверта хвиля – підлягають призову інші громадяни, які не мають вікових і фізичних обмежень на призов на військову службу і можуть бути залучені для комплектування Збройних сил та інших військових формувань винятково в особливий період.

     Отже, Ви, скоріш за все, підпадаєте під четверту хвилю мобілізації.   

    Питання 4: Окрім вказаної статті придатності у мене зір 10 процентів, наявна міопія 3, та короткозорість – 4. Та кіста носа, що розростається та чинить тиск на око. Чи це також має бути враховано під час надходження у військомат?

      Якщо Ви підлягатимете мобілізації (дойде черга або за власним бажанням), то попередньо маєте пройти повторну ВЛК, при якій відбувається повне обстеження. Усі наявні на час обстеження захворювання мають бути враховані.

      Питання 5: Чи зобов`язаний військкомат забезпечити мене окулярами?

       Не зобов’язаний. 

      Питання 6: Чи має військомат відправити мене у лікувальну установу задля діагностики поршень, що не були в попередньому військовому квитку врахованими?

   Відповідно до п. 3.11. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України У разі, коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Пункт 3.12. Положення передбачає - якщо військовозобов'язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від прийняття на військову службу, збір), то за поданням військового комісаріату місцеві органи охорони здоров'я направляють військовозобов'язаного на лікування до відповідного лікувального закладу. Після закінчення лікування військовозобов'язаний оглядається ВЛК військового комісаріату.

     Тобто, при виникненні такої необхідності ВЛК може направити на обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram