Декретні виплати

Цікавить питання, як оформити дектерну відпустку, якщо вагітна жінка виїхала за кордон. До цього мала фоп 3ої групи, справно сплачувала податки, навіть коли не було доходів.

11.04.2022 22:06 1421

Консультация исполнителя

Олександр Старенков
Адвокат
На портале: 5 лет
84 отзывы (82 +) (2 -)
Консультации: 234

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

 

Поняття декретної відпустки складається не з одного, а декількох видів відпусток:

Декретна відпустка ; відпустка по вагітності та пологах; відпустка по догляду за дитиною

 

Відпусткою по догляду за дитиною можуть скористатися, крім матері, інші члени сім‘ї (батько, баба, дід чи інші родичі дитини, які фактично здійснюють догляд за нею, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів). Така можливість з‘явилася з набранням чинності 09.05.2021 р. Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною».

 

Перше що, потрібно зробити довіреність на особу, яка цим буде займатися в Україні.  Обов’язково має нотаріально засвідчений переклад на українську мову.

Для отримання допомоги з Фонду соцстраху

Потрібно:

  1. Оформити листок непрацездатності в медустанові .
  2. Оформити протоколом рішення уповноваженого про призначення матеріального забезпечення ( ч. 3 ст. 30 Закону № 11052, п. 4 Порядку № 263). Ви як підприємець самі виступаєте,  як уповноважений із соціального страхування.

Згідно форми з додатку до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженому постановою правління Фонду соцстраху від 19.07.2018 р. № 13, Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV, та Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФСС від 22.12.2010 р. № 26.

  1. Самостійно розрахувати суму допомоги.
  2. Відкрити в банку спецрахунокдля отримання фінансування від ФСС, якщо, звісно, ви раніше не відкривали такого рахунку, наприклад, щоб отримувати фінансування від цього Фонду для виплати допомоги найманим працівникам.
  3. Заповнити заяву-розрахунок. Його форма затверджена Порядком № 26.
  4. Віднести до органу ФСС: заяву-розрахунок; копію листка непрацездатності; копії платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період, або довідку з податкового органу про сплату ЄСВ (див. лист Мінсоцполітики від 12.03.2016 р. № 72/18/99-16, лист Фонду «непрацездатності» від 27.04.2016 р. № 5.2-32-659).

Довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ видаються безкоштовно податковими органами за основним місцем обліку. Для цього потрібно до них звернутися із заявою довільної форми.

Оригінал листка непрацездатності підприємець повинен зберігати в себе. Він йому знадобиться при проведенні ФСС перевірки використання коштів Фонду.

Допомога розраховується: відповідно до Порядоку № 1266    Д = ДВ х К,

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

де Д — сума допомоги; ДВ — денна виплата; К — кількість календарних днів непрацездатності, які оплачує ФСС.

У свою чергу, денну виплату знаходимо як:

ДВ = Дсер х С : 100,

де Дсер — розмір середньоденного доходу; С — відсоток оплати.

Розглянемо, як знайти кожен з показників.

Кількість календарних днів непрацездатності, які оплачує ФСС. У разі непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами лікарняний оплачується за рахунок ФСС повністю — з 1-го до останнього календарного дня.

Середньоденний дохід. Його необхідно розрахувати за Порядком № 1266, поділивши дохід, з якого сплачений ЄСВ у розрахунковому періоді (12 календарних місяців), на кількість календарних днів здійснення підприємницької діяльності в розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Кількість поважних причин у підприємців може бути дві: тимчасова непрацездатність і відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

 

Якщо Вам, була корисна та сподобалася моя консультація, прошу залишити відгук. У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram