Військового стану

Я обмеженно придатний у військовий стан стаття 38 в потрапив у першу хвилю мобілізації без проходження військової комісії . Чи по закінченню військового стану я можу піти додому чи ні?

16.04.2022 17:15 1158

Консультация исполнителя

Добрий день.

   Згідно ст.23 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text),

   Для громадян України, які призвані на військову службу, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні

для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, – до 18 місяців;

для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, – до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

  До строку військової служби не зараховується час відбування військовослужбовцями покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні.

У разі настання особливого періоду

    Для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, в тому числі, для контрактників, військова служба продовжується понад встановлені строки:

    У період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану – до термінів, визначених рішенням Президента України, крім випадків, визначених Законом;

    з моменту введення воєнного стану/настання воєнного часу – до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених Законом.

  Згідно ст. 26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу», військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:
1) під час дії особливого періоду (крім періоду дії воєнного стану):

б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби в мирний час або обмежену придатність у воєнний час, за винятком випадків, визначених положеннями про проходження громадянами України військової служби;
2) під час воєнного стану:
б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

15 березня Верховна Рада затвердила Указ Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», продовжено дію воєнного стану на 30 днів – з 05 години 30 хв. 26 березня до 24 квітня включно. Слід зауважити, що відповідно до ситуації в Україні, дію воєнного стану може бути продовжено.

Таким чином, Ви можете бути звільнені з військової служби пді час дії особливого періоду та мирний час, та після закінчення воєнного стану, можете не чекати на рішення про демоблізацію(та закінчення строків перебування на військовий службі). Після закінчення воєнного стану Ви подаєте рапорт до керівника військової частини про звільнення разом з постановою ВЛК, що свідчить про непридатність до військової служби в мирний час або обмежену придатність у воєнний час(у разі відстуності постанови - проходите ВЛК).     

Слід зауважити, що Ви були призвані з порушенням, оскільки згідно Положення про ВЛК, Перед прийняттям призовників, які прибули на збірний пункт на відправку у складі команд з військових комісаріатів, та перед відправкою їх до військових частин проводиться контрольний медичний огляд.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram