загальна інформація, шанси/ризики на виїзд за кордон для не придатного у мирний час

Доброго дня!

Я чоловік близько 30 років, строкову службу не проходив, після досягнення віку 28+ років, 19 році було видано тимчасове посвідчення військовозобов`язаного з формулюванням :"не придатний для служби у мирний час, обмежено придатний у воєний час" за ст 13б, 64б, 51в гр.2. Зараз загальний стан здоров`я не задовільний хвороби нікуди не зникли, деякі значно прогресували. У цій ситуації розмірковую над варіантом знятись з військового обліку повністю. Хочу отримати професійну консультацію для більш виваженого рішення. Зараз проживаю на закарпатті, до війни жив Києві. Як внутрішньо переміщена особа не зареєстрований. Якщо це важливо. У такій ситуації маю кілька запитань:

1 воєнний стан та мобілізація. На основі яких законів, наказів він об`явлений? Просто повний перелік законів та наказів надайте, будь-ласка.
2 обмежено придатний у військовий час це як розуміти? Куди мене могли б мобілізувати? Із посиланням на закони, будь-ласка. Військово-облікова спеціальність 830244 А, категорія 2 у квитку написано (не дуже важливо, яле якщо можете дайте розшифровку що це така за спеціальність.
3 черги мобілізації. У якому законі, наказі прописані ці черги? Був би вдячний за вичерпний перелік.
4 що робити якщо мобілізують з порушенням мобілізаційної черги? Прискіпливий і детальний план-перелік дій за допомогою яких можна себе захистити. Надзвичайно важливий пункт. Розпишіть його максимально детально і повно будь-ласка.
5 повістка. Як має бути вручена коли юридично рахується коли юридично нікчемна які правові наслідки за неявку по повістці в умовах воєнного стану.
6 Що буде якщо я почну проходити медкомісію на Закарпатті, і посеред процесу повернусь до Києва?
7 будь-які рекомендації, побажання. Все що ви вважаєте важливим.


Дуже дякую за змістовну і корисну консультацію.

17.04.2022 23:30 1883

Консультация исполнителя

Олександр Старенков
Адвокат
На портале: 5 лет
84 отзывы (82 +) (2 -)
Консультации: 234

Доброго дня!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

 

Щодо першого питання: воєнний стан та мобілізація. На основі яких законів, наказів він об`явлений?

 

Щодо другого  питання: обмежено придатний у військовий час це як розуміти? Куди мене могли б мобілізувати? Із посиланням на закони, будь-ласка. Військово-облікова спеціальність 830244 А, категорія 2 у квитку написано (не дуже важливо, яле якщо можете дайте розшифровку що це така за спеціальність.

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

    З метою медичної та соціальної реабілітації зазначені особи можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК ВМКЦ, але не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби.

     ВЛК при прийнятті відповідного рішення повинна вказати в ньому види служби та роботи, які протипоказані конкретному військовослужбовцю, аби було зрозуміло в чому полягає обмежена придатність.

       Виходячи з вказаних у висновку ВЛК протипоказань відбувається призов на відповідні посади.

Щодо військово-облікової спеціальності це Наказ Міністерства
оборони України 07 вересня 2020 року № 317.   

Щодо третього  питання: черги мобілізації. У якому законі, наказі прописані ці черги? Був би вдячний за вичерпний перелік.

 Наразі відбувається друга та третя хвиля мобілізації.

     Перша хвиля (вже відбулася) - до ЗСУ призвали оперативний резерв: колишніх військовослужбовців, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.

      Друга хвиля - призивають військовослужбовців, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом;

   Третя хвиля – мають бути призвані військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    Четверта хвиля – підлягають призову інші громадяни, які не мають вікових і фізичних обмежень на призов на військову службу і можуть бути залучені для комплектування Збройних сил та інших військових формувань винятково в особливий період.

     Отже, Ви, скоріш за все, підпадаєте під четверту хвилю мобілізації. 

Але черги є досить умовним поняттям. Спочатку мобілізовували резервістів, Потім — інші категорії, які мають досвіт бойових дій, так поясняють воєнні та давав пояснення засобам масової інформації Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

 

Щодо четвертого та п’ятого питання: 4 що робити якщо мобілізують з порушенням мобілізаційної черги? Прискіпливий і детальний план-перелік дій за допомогою яких можна себе захистити. Надзвичайно важливий пункт. Розпишіть його максимально детально і повно будь-ласка.
5 повістка. Як має бути вручена коли юридично рахується коли юридично нікчемна які правові наслідки за неявку по повістці в умовах воєнного стану.

Відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921 (далі – Порядку)

Військовий облік є складовою змісту мобілізаційної підготовки держави та полягає у цілеспрямованій діяльності державних органів, підприємств, установ та організацій щодо фіксації, накопичення та аналізу військово-облікових даних призовників і військовозобов’язаних із відображенням їх у військово-облікових документах, а також здійснення контролю за дотриманням призовниками і військовозобов’язаними, посадовими особами державних органів, підприємств, установ та організацій встановлених правил військового обліку (пункт 2 Порядку).

Військовий облік ведеться з метою забезпечення повного та якісного укомплектування Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів, особовим складом у мирний час та в особливий період.

Бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час є одним із завдань військового обліку (абзац п'ятий пункту 4 Порядку).

Усі військовозобов'язані та призовники підлягають військовому обліку, що ведеться за місцем їх проживання (стаття 33 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу").

Військовий облік здійснюється з урахуванням встановленого в Україні порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб, організовується і безпосередньо ведеться державними органами, а також підприємствами, установами та організаціями, в яких призовники і військовозобов’язані працюють (навчаються) (пункт 15 Порядку).

Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

  • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (пункт 16 Порядку).

Призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (частина третя статті 37 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу").

Організація підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу здійснюється міськими (районними) державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

На даний момент існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка».

Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

Цей вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатом такої перевірки можуть бути виявлені підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини. Окрім того, можуть бути встановлені підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

Повістка, яка зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного, у якій зрештою буде зазначено, чи придатний чи непридатний призовник до строкової служби.

Повістка-призов на строкову військову службу

У такій повістці вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Окрім того, там зазначено, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності). Ухилення від призову на строкову військову службу - злочин, що передбачений статтею 335 Кримінального кодексу та карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Мобілізаційне розпорядження

Такий вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні повинно бути зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 березня 2002 року № 352, оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Відповідно до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення в разі нез'явлення за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки для визначення призначення у воєнний час тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.(складає 17 грн)

Національній поліції надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобов'язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 Кодексу про адміністративні правопорушення, частина 3 статті 38 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу»).

Окрім того, статтею 336 Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

 

Щодо шостого та сьомого питаннь:


6 Що буде якщо я почну проходити медкомісію на Закарпатті, і посеред процесу повернусь до Києва?
7 будь-які рекомендації, побажання. Все що ви вважаєте важливим.

Якщо почнете проходити медкомісію та будь-яких підстав захочети повернутись до Києва. Про це треба повідомити територіальний центр комплектування та соціальної підтримки(військкомат), бажано письмово. В свою чергу по прибутті до Києва, також повідомити територіальний центр комплектування та соціальної підтримки(військкомат) за місцем постійного місця мешкання, де також  знаходитесь на військовому обліку. ЦЕ відповідно до діючого законодавства.

З особистої практики. Коли особа так зробила, то її дуже швидко вручили повістку.  Тому вже дома, у Києві, де Ви знаходитесь чикайте повістку при цьому необхідно мати вагому причину повернення назад.  Також, у разі проходження мед комісії,  необхідно мати підтвердження загострення хворіб, так як на теперішній час ВЛК проводять огляд дуже поверхово.       

Прочитайте - дуже корисно буде для Вас: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/mobilizaciya-hto-pidlyagaye-prizovu-zaraz-chergi-prizovu-povistki-novini-ukrajini-novini-50226881.html

Якщо Вам, була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук. У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram