Довідка із МСЕК про інвалідність та війскомат

Отримана тиждень тому довідка з МСЕК про встановлення інвалідності 2-ї групи. Який ще потрібен з війскомату документ для виїзду із країни, та який порядок його отримання?
Все рівно проходити Військово-лікарську комісію в війскоматі чи спрощена процедура ?
Чи війскомат просто надає довідку про зняття з обліку без проходження там комцсії?

26.04.2022 09:03 19407

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
745 отзывов (744 +) (1 -)
Консультации: 1941
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Для виїзду за кордон особам з інвалідністю не треба з військомату отримувати додаткові документи, адже це не передбачено жодним нормативно-правовим актом.

Згідно до  пю 2-1 завтверджених   у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Тобто, для перетину кордону чоловіку (призовного віку), в якого встановлена інвалідність достатньо в пункті перетину кордону підтвердити своє право  документими МСЕК або пенсійним посвідченням (в якому буде вказана група інвалідності).  Такі ж розяснення були надані Адміністрацією прикордонної служби (ще до прийняття відповідних змін в Правилах перетину кордону ) див. за посиланням: https://www.facebook.com/DPSUkraine/posts/296037622635115 

Як вбачається із вище викладеного,особам с інвалідністю для перетину кордону не потрібно додатково проходити процедури зняття з обліку в військоматі,  ВЛК тощо. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram