Перетин кордону в воєнний час

Доброго дня ! В воєнному квитку мого чоловіка вказано : «28.09.2017 р призовною ( медичною) комісією «…..» визнаний непридатним до військової служби із зняттям з військового обліку за II групою ст. 52 «а» розкладу хвороб ( наказ МО України 2008р. номер 400) і знятий з військового обліку .» Чи може він перетинати кордон в воєнний час?

02.05.2022 15:08 2432

Консультация исполнителя

Доброго дня!

Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) дає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі:

«Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії);"

Згідно Положення про ВЛК  (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text)

Стаття 52

Включено: хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (крім виразкової хвороби) К20-К31 (езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та інші); хвороби апендикса К35- К38; неінфекційний ентерит та коліт К50-К52 (хвороба Крона, виразковий коліт); інші хвороби кишечнику та очеревини К55-К67 (непрохідність, паралітичний ілеус, інвагінація, дивертикулярна хвороба, синдром подразненого кишечнику, запор, мегаколон, хвороби заднього проходу та прямої кишки, перитоніт, спайкова хвороба та інші)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій

Придатні

Придатні

Придатні

Також ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

6. Виключення з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби України) підлягають громадяни України, які:

3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за винятком з військового обліку;

Відповідно до актуальних роз'яснень Державної прикордонної служби від 03.04.2022 р., згідно з вимогами законодавства, обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до осіб:

-які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність за винятком з військового обліку;

Таким чином, Ваш чоловік має право на перетин кордону, за наявності висновку(довідки) військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку. Виходячи з вищенаведеного саме на підставі висновку ВЛК Вашого чоловіка було виключено з обліку та визнано непридатним. Саме цей документ просять пред'явити під час перетину кордону.

   Якщо у Вас немає документу (довідки ВЛК або військкомату про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з війського обліку) необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки(військомату) та просити надати довідку ВЛК або військкомату(ТЦКСП) про визнання Вашого чоловіка непридатним до військової служби з виключенням з війського обліку. Якщо військомат буде ігнорувати видання довідки, зверніться з таким проханням письмово, якщо нарочно заяву напишіть у двох екземплярах, один для військомату, інший для Вас, на ньому військомат проставить відмітку про отримання. Якщо поштою, надсилайте з описом та повідомленням про вручення.

Слід звернути Вашу увагу, що виключені із обліку за пунктами статтей розкладу хвороб, які передбачають непридатність до служби в воєний час не підлягають постановці на облік, а тому військомат немає підстав направити Вашого чоловіка на ВЛК. Більш того, той хто був визнаний непридатним до служби та був виключений з обліку не підлягають переогляду медкомісією.

Якщо у Вас залишились додаткові питання або з питань супроводження зможете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram