Мобілізація

Мене мобілізували до лав ЗСУ, у військовому квітку стоїть стаття 80 б, обмежено годен в військовий час. На медогляді ніхто не дивитися на мене, в мене були опіки 75% шкіри 4 ступінь. Чи можуть мене мобілізувати?

06.05.2022 16:35 1228

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
98 отзывов (98 +) (0 -)
Консультации: 250
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Під час дії військового стану військово-лікарська комісії (ВЛК) визначає стан здоров’я мобілізованих осіб за графою ІІ Розділу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (Наказ Міноборони № 402 від 14.08.2008р.)

В Вашому випадку, стаття 80 «б» дозволяє ВЛК самостійно визначати непридатність або обмежену придатність.

Нажаль наразі, частіше за все ВЛК визначає обмежену придатність, оскільки таке право надано їй вищезазначеним Наказом. Обмежено придатних осіб можуть мобілізувати під час дії воєнного стану.

Що означає термін "обмежено придатний"? Не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Якщо Ви не згодні з висновками ВЛК (та маєте медичні документи які однозначно свідчать про значну ступінь Вашого захворювання) або незгодні з рішенням командування щодо обрання місця несення служби, потрібно звертатися зі скаргою на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html. Також постанову ВЛК може бути оскаржена у Центральної ВЛК (01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16) або у судовому порядку. Але це тільки в тому разі коли, ще немає наказу про зарахування до військового формування Збройних сил України.

Майте на увазі, що якщо Вас вже мобілізували до лав Збройних сил, то скаргу щодо порушення Ваших прав має подати також член сім’ї військовослужбовця.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер).

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Сергій
    Сергій
    2 года
    Консультация № 33200
    Мобілізація

    Дуже вдячний

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram