Обмежено-придатний у військовий час.

20 років у мене астма. Пійшов стати на облік до військомату у Дніпрі як ВПЛ. Направили на обстеження, пробув неділю в лікарні. Дали акт повернувся до ВЛК. Дали довідку, що тимчасово не придатний за ст. 48, графа 2 ТДВ "Б". Відстрочка на 2 місяця. На питання чому 2 місяці, говорять таке положення. Я питаю, а що зміниться через 2 місяця? Приходьте кожні 2 місяця, будемо давати нову відстрочку. Що мені робити, я і їм не потрібен, немає у них вакансій для мого стану і з країни я виїхати не можу. Через який термін вони мають зняти мене з обліку, якщо 20 років мало?

10.05.2022 21:34 23281

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
300 отзывов (299 +) (1 -)
Консультации: 996
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Порядок проходження медичної комісії (ВЛК) регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке було затверджено Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008  № 402.

Відповідно до пункту 3.8 Положення після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Згідно до пункту 3.10 Положення у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров’я надається військовозобов’язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов’язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Таким чином, за станом здоров’я можуть надавати відстрочки тричі, максимум по два місяці, а вже після цього приймати остаточне рішення щодо придатності чи непридатності за станом здоров’я та виключення із військового обліку.

Тобто, Вам можуть тричі надати по два місяці відстрочки, а потім вже виключити з обліку.

На мою думку, тут дії ВЛК відповідають Положенню.

 

Водночас, у Положенні є наступна стаття:

Стаття 47

Включено: бронхіальна астма J45-J46

а) тяжка персистуюча бронхіальна астма

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) персистуюча бронхіальна астма середньої тяжкості

Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) легка персистуюча бронхіальна астма

Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) інтермітуюча бронхіальна астма

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатні

 

Та розшифрування до неї:

Стаття 47

Діагноз бронхіальної астми встановлюється після комплексного стаціонарного обстеження. Для бронхіальної астми характерна гіперреактивність бронхів, що проявляється рецидивними симптомами свистячого дихання, задухи, скутості в грудній клітці, кашлем, особливо вночі та вранці. При бронхіальній астмі бронхообструкція варіабельна, зменшується спонтанно або під впливом лікування. Діагноз бронхіальної астми, крім анамнезу та клінічної картини, повинен бути підтверджений дослідженням ФЗД з медикаментозними пробами (проба з бронхолітиком або провокаційна проба з бета-блокатором, фізичним навантаженням). Вірогідним інструментальним підтвердженням діагнозу вважається приріст (або зменшення у разі провокаційної проби) показників, ОФВ1 (>12 % та >200 мл) або пікової обсягової швидкості видиху (ПОШвид) (>20 % або 60 л/хв).

Розподіл за ступенями тяжкості бронхіальної астми (інтермітуюча; персистуюча легка, середньої тяжкості, тяжка), заснований на вираженості симптомів, обмеженні прохідності повітропровідних шляхів, варіабельності функції легень, застосовується лише при первинному контакті з хворим, коли він ще не отримує протиастматичної терапії. Після досягнення контролю бронхіальної астми для визначення тяжкості застосовується класифікація за найнижчим рівнем лікування, необхідного для утримання контролю відповідно до вимог чинного законодавства.

До пункту "а" належить тяжка персистуюча бронхіальна астма, у процесі лікування якої характерне застосування максимально можливого арсеналу засобів (ІГКС у максимальних дозах + b 2-агоністи тривалої дії в максимальних дозах + модифікатори лейкотрієнів або теофіліни пролонгованої дії), яке не призводить до контролю за перебігом захворювання. До цього самого пункту належить бронхіальна астма, для контролю якої потрібне постійне вживання системних глюкокортикостероїдів (крок 5).

До пункту "б" належить персистуюча бронхіальна астма середньої тяжкості, для контролю за перебігом якої хворий повинен щодня приймати комбіновану терапію (низькі дози ІКС+b-агоністи тривалої дії, низькі дози ІКС+модифікатори лейкотрієнів, низькі дози ІКС + теофіліни уповільненого вивільнення) або ІКС в середніх або високих дозах (кроки 3, 4).

До пункту "в" належить легка персистуюча бронхіальна астма, для контролю за перебігом якої хворий повинен щодня приймати базисну монотерапію (низькі дози ІКС або модифікатори лейкотрієнів) (крок 2).

До пункту "г" належить легка інтермітуюча бронхіальна астма, якій характерні непостійні епізодичні короткотривалі денні симптоми. Хворий не потребує призначення контролюючої терапії (крок 1).

Якщо бронхоспастичний синдром є ускладненням інших захворювань, то ступінь придатності до військової служби визначається залежно від перебігу основного захворювання за відповідними статтями розкладу хвороб.

 

Якщо Ви підпадаєте під визначення літери «а» (передбачає непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку) або «б» (передбачає індивідуальну можливість визначення непридатності до служби), то Ви можете просити ВЛК вказати Вам цю статтю.

Також, якщо Ви не згодні із висновком ВЛК, то Ви можете оскаржити його до ЦВЛК (центральна військово-лікарська комісія) або ж одразу до суду.

 

Додатково зазначу, що із висновком ВЛК про тимчасову непридатність Ви можете виїздити за кордон.

Для цього Вам знадобиться:

висновок ВЛК;

військово-обліковий документ з відповідною відміткою.

Аналогічна інформація міститься на сайті ДПСУ: https://cutt.ly/oHrmVHE .

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Олексій
    Олексій
    2 года

    Додатково зазначу, що із висновком ВЛК про тимчасову непридатність Ви можете виїздити за кордон. Для цього Вам знадобиться: висновок ВЛК; військово-обліковий документ з відповідною відміткою. Мене не випустили з цими документами. Сказали, тільки зняття з військового обліку.

    Показать ответ на отзыв
    • Адвокат, Юрист Богдан Пересада, фото
      Адвокат Київ
      На портале: : 2 года
      300 отзывов (299 +) (1 -)
      Оставил коментарий: : 17.05.2022 13:24

      Доброго дня. Це не правомірно. Скаржтесь на гарячу лінію прикордонної служби. Навіть на сайті прикордонної служби вказано, що право на виїзд мають: 2) визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії): висновок ВЛК; військово-обліковий документ з відповідною відміткою. Ось посилання: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ .

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram