Звільнення з державного підприємства

Доброго дня.
Марино, бачила Вашу консультацію https://b2bconsult.ua/consultation/33238 щодо можливості уникнення звільнення.

Ситуація наступна.

Я працюю в державному підприємстві (не держ. службовець, простий працівник), через війну виїхала за кордон де зараз і перебуваю.

Відділ кадрів повідомив, що з понеділка всім потрібно вийти в офіс, якщо ні - звільнять. Мотивують тим, що є постанова кабінету міністрів, яка забороняє працювати працівникам державних підприємств ввідаленно із-за кордону.

Відпустку давати не хочуть, за власний рахунок відпустку також не дають.

Як бути у цій ситуації? Чи можна якось уникнути звільнення? Що написати роботодавцю аби у нього не було законних підстав звільнити мене?

Дякую.

14.05.2022 15:56 927

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
737 отзывов (736 +) (1 -)
Консультации: 1925
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

 Так, у зв'язку із воєнним станом  був  прийнятий Закон, який регулює трудові відносини в умовах війни - ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws /show/2136-20#top)

Відповідно до ст.13 Закону, як роботодавець, і співробітник за власною ініціативою може призупинити дію трудового договору (при цьому, трудові відносини не припиняються).

 Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

1. Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

2. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

3. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Тобто, ця норма дає можливість працівнику призупинити дію трудового договору на час його відсутності в межах країни через війну та небезпеку. Юридично, якщо працівник повідомить ( при цьому в будь-який зручний для нього спосіб) свого работодавця, то дія договору має бути призупинено. Закон  не передбачає обовязкову згоду на це роботодавця. Та не дає йому підстави для звільнення свого працівника у разі призупинення дії трудового договору. 

У зв'язку з цим, рекомендую Вам написати роботодавцю письмове звернення про зупинення дії трудового договору на підставі ст. 13 зазначеного вище Закону, на весь період дії воєнного стану. Рекомендую написати заяву на папері, відсканувати та надіслати роботодавцю на його офіційну електронну адресу. Навіть у разі звільнення Ви зможете оскаржити його в судовому порядку з достатньо високими перспективами виграшу.

У разі виникнення додаткових питань звертайтеся до marina.bekalo@gmail.com

Якщо Вам знадобиться зразок такої заяви, звертайтесь 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram