Чи можуть мобілізувати?

Мені на руки видали посвідчення у 2021 «обмежено придатний у військовий час», чи можуть мене мобілізувати? (Не служив , досвіду немає військового)Якщо повістка?

14.05.2022 19:26 1037

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
735 отзывов (734 +) (1 -)
Консультации: 1860
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Термін «обмежено придатний у військовий час» означає, що Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

В той же час, висновок "непридатний до служби в мирний час і обмежено придатний в воєнний час" встановлюється за графою І Розкладу хвороб Наказу № 402, тобто для призовників. Так як зараз Ви являєтесь військовозобов'язаним, то на медкомісії (ВЛК) буде вирішуватись питання щодо вашої можливої мобілізації. Тому огляд буде проведено за графою ІІ Розкладу хвороб Наказу № 402, тобто "придатність/непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально".

В залежності від висновків медкомісії, буде вирішуватись питання - визнати Вас придатним до служби, або ж визнати повністю непридатним з виключенням з військового обліку.

Повістки можуть бути троьх видів:

а) повістка - виклик для уточнення облікових даних;

б) повістка - виклик на медкомісію;

в) повістка на відправку.

Також зазначу, що виклик до військомату повинен здійснюватись на підставі повістки. Повістка повинна бути вручена належним чином, тобто особисто в руки, під підпис. Дзвінок по телефону, СМС-повідомлення, фото повістки в вайбері, вручення повістки через членів сім'ї - це все неналежні способи вручення, їх можна ігнорувати.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@, роз'ясню.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram