Виїзд за кордон

Добрий день, підкажіть, будь ласка, чи можливо зараз перетнути кордон, якщо є 3 група інвалідності?
Також для перетину кордону потрібна тільки довідка від МСЕК?

25.05.2022 21:37 829

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
299 отзывов (298 +) (1 -)
Консультации: 994
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено таке:

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) z1509-12 або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" 2109-14, "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" 1727-15, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).».

 

Також, відповідно до інформації розміщеної на сайті прикордонної служби (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/):

так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон: 5. Є особами з інвалідністю (незалежно від групи) (за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність: довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №  157-1/о); посвідчення, яке підтверджує відповідний статус; пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

 

Отже, для виїзду за кордон будуть необхідні наступні документи щодо інвалідності (один або декілька за наявності):

  • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о;
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • пенсійне посвідчення по інвалідності;
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності;
  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

 

Також, для виїзду за кордон бажано мати закордонний паспорт (зараз можна ще виїздити по внутрішньому, однак бажано мати закордонний).

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram