Звільнення від мобілізації особи у якої батько дружини має інвалідність 1 групи

Вітаю, мій чоловік офіцер запасу (молодший лейтенант - військова кафедра при університеті). Я маю інвалідність 3 групи з дитинства, а мій батько має інвалідність 1 групи. Згідно з статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації військовозобов’язані: пункт 10 - "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи". 
Питання наступне: на якому етапі потрібно сповістити військкомат про звільнення від військової служби? Тобто, це має бути коли чоловік отримає повістку, чи краще зібрати відповідні документи і занести їх у військкомат? (відправити по пошті)
І який перелік документів потрібний в даному випадку? 

26.05.2022 01:48 4037

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
300 отзывов (299 +) (1 -)
Консультации: 996
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», він не підлягає мобілізації на підставі того, що його тесть інвалід другої групи та ви маєте третю групу інвалідності, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, він не підлягає мобілізації та має право на виїзд за кордон.

 

Будуть необхідні наступні документи:

- документи про інвалідність батька дружини та дружини (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу), довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- свідоцтво про шлюб з дружиною;

- свідоцтво про народження дружини (де тесть вписаний батьком дружини);

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи - щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно батько дружини);

- копії паспортіd та інн дружини та її батька.

 

Обов’язку самостійно йти до військкомату чи надсилати їм відповідні документи немає.

На мою думку, краще мати відповідні документи як то кажуть під рукою та у разі отримання повістки взяти з собою до військкомату.

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram