Питання військовозобов'язанності, мобілізації, виїзду за кордон чоловіку з дитиной-інвалідом.

Зважаючи на військовий стан в країні повстало питання щодо військовозобов`язаність, мобілізації та виїзду за кордон.
Що маємо на цей час.
Чоловік, 36 років, одружений, маю дитину-інваліда.
Додаю фото документів підтверджуючих інвалідність дитини.
Не маю військового квитка. Останній раз був в воєнкоматі в 19 років. Тоді встановили діагноз сколіоз та визнали не дійсним до строкової служби. Сказали прийти через місяць забрати документи. Через місяць я прийшов, но мені відповіли, що щось не готово чи когось немає на місці. Після цього я там не з’являвся.
Зараз багато джерел пишуть що звільненими від мобілізації можуть бути батьки які виховують дитину інваліда, процитую “ утримують дитину з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження)”
В документах моєї дитини не вказана жодна ступінь чи щось схоже. Я також не зміг знайти в жодному офіційному джерелі якихось ступенів для діагнозів F 84.0 та F 80.1
В Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” в статті 23 Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації вказано що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років. Зазначу, що тут не вказано та не йдеться про жодні ступені інвалідності.

Питання на які б я хотів отримати відповіді:
- не маючи військового квитка чи вважаюся я військовозобов`язаним?
- що треба щоб отримати квиток та чи треба його отримувати взагалі?
- діагноз, статус та наявні документи моєї дитини звільняють мене від мобілізації та дають право виїзду за кордон?
- для виїзду за кордон обов’язково потрібен військовий квиток?

Деяка інша інформація:
- маю луганську прописку та статус переміщеної особи з 2014 року у Києві
- дружина громадянка Казахстану, має тимчасовий вид

27.05.2022 18:42 2563

Консультация исполнителя

Добрий день.

По суті заданних питань.

- не маючи військового квитка чи вважаюся я військовозобов`язаним? 

Відповідно до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",

Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",

Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

2) на військовий облік військовозобов'язаних:

які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

Таким чином, внезалежності від наявності військового квитка з досягненням 27-річного віку(до 27 - призовники) Ви є військозобов'язаним.

- що треба щоб отримати квиток та чи треба його отримувати взагалі?

Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Для того, щоб стати на облік та отримати військовий квиток(тимчасове посвідчення - у разі відсутності бланків військового квитка) необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки(військового комісаріату) з паспортом, приписним (або військовим квитком - для обліку військовозобов'язаних) і іншими документами, що підтверджують підстави для зміни проживання(у Вашому випадку - довідку ВПО(внутрішньо переміщеної особи)), та документи, що підтверджують відстрочку від призову(свідоцтво про народження дитини, довідка за формою 080/о(що додана до питання)).  Після цього Ви пройдете медичну комісію та Вам видадуть військовий квиток(або тимчасове посвідчення) та проставлять штамп про взяття га облік.

Ведення та реєстрація військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 7 грудня 2016 р. N 921(далі – постанова ).

Відповідно до п.1 додатка №1 Постанови, призовники та військовозобов'язані повинні перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах ​​(військовообов'язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, установах , організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також при тимчасовому вибутті за межі України за місцем консульського обліку у дипломатичних установах України

Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", Призовники, військовозобов'язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов'язані у семиденний строк стати на військовий облік та раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися з зазначеного обліку.

Після прибуття на нове місце проживання Ви маєте стати на військовий облік. Якщо не станете на облік протягом 7 днів, то передбачено адміністративну відповідальність Відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу. Тобто військовозобов'язаний, що не став на облік за своїм поточним місцезнаходженням, може бути оштрафований на суму від 850 до 1700 грн.

Штраф можуть виписати, якщо Вам доведеться звернутися до військкомату, оскільки щоб притягти до адміністративної відповідальності потрібна лише особиста присутність, щоб скласти протокол та вручити його, без оформлення документів штрафу не буде.

Таким чином, законодавство зобов'язує військослужбовців перебувати на обліку(в т ч при зміні місця проживання), та за порушення обліку встановлюється відповідальність (у мирний час до 850 грн., у воєнний - до 1700 грн.). Однак, крім порушення правил обліку, Ви не зобов язані йти у військомат та отримувати відстрочку за призовом, якщо не буде належно врученої повістки.

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни (крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.


- діагноз, статус та наявні документи моєї дитини звільняють мене від мобілізації та дають право виїзду за кордон?- для виїзду за кордон обов’язково потрібен військовий квиток?

Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

6. Для супроводу:

дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися матір’ю та / або батьком, опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", в якому зазначено категорію "дитина з інвалідністю", або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями). Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України також може здійснюватися бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом з урахуванням їх приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки.

Відповідно до п.2-1, п.2-2 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетинудержавного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text), у разізапровадження на територіїУкраїни надзвичайного або військового стану особи з інвалідністю вправіперетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією(форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, що підтверджуєвідповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальноїдопомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогуособам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу не маютьправа на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідкидля отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соц ну допомогу, за формою, затвердженої Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися:

У разі введення на території України надзвичайного або
воєнного стану супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі
України може здійснюватися матір’ю та / або батьком, опікуном,
піклувальником, одним або обома прийомними батьками,
батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності
посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги
відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу
особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю"
( 2109-14 ), в якому зазначено категорію "дитина з інвалідністю",
або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з
інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального
захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації,
виконавчим органом міської ради, до території територіальної
громади якої входить територія міста обласного значення, районної
у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого
призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми
реабілітації дитини з інвалідністю, виданої
лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного
закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18
років, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки (у
разі здійснення супроводу матір’ю та / або батьком), або
документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що
супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу
опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками,
батьками-вихователями). Супровід дітей з інвалідністю для виїзду
за межі України також може здійснюватися бабою, дідом, повнолітнім
братом, сестрою, мачухою, вітчимом з урахуванням їх приналежності
до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та
мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів
та документів, що підтверджують родинні зв’язки.

2-2. У разі введення на території України надзвичайного або
воєнного стану супровід дітей, хворих на тяжкі перинатальні
ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні
орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання,
дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий
діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання
нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує
трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що
підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною
комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, що
встановлені МОЗ, здійснюється матір’ю та / або батьком, опікуном,
піклувальником, одним або обома прийомними батьками,
батьками-вихователями, які здійснюють такий супровід, за наявності
довідки про отримання державної допомоги на дитину, хвору на тяжкі
перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади
розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні,
онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч,
тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний),
гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка
отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує
паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, виданої
структурним підрозділом з питань соціального захисту населення
районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим
органом міської ради, до території територіальної громади якої
входить територія міста обласного значення, районної у місті (у
разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено
отримувачем допомоги), або документа, виданого
лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в
порядку та за формою, що встановлені МОЗ, а також документів, що
підтверджують родинні зв’язки (у разі здійснення супроводу матір’ю
та / або батьком), або документів, що підтверджують відповідні
повноваження особи, що супроводжує таку дитину (у разі здійснення
супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними
батьками, батьками-вихователями).
Виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду,
зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту,  разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або
воєнного стану до його припинення чи скасування.
"В документах моєї дитини не вказана жодна ступінь чи щось схоже. Я також не зміг знайти в жодному офіційному джерелі якихось ступенів для діагнозів F 84.0 та F 80.1" Зверніть увагу, що діагнози та ступені, що зазначені у вищенаведеному пункті застосовується для дітей, що не мають статусу дитина з інвалідністю. 

Ураховуючи вищенаведене, Ви звільнені від призову на військову службу під час мобілізації та маєте право виїзду за кордон, однак виїхати на цій підставі під час воєнного стану зможете один раз. Згідно чинного законодавства, вимоги щодо надання військового квитку у Вашому випадку відстуня. Для перетинання кордону Ви надасте:

- паспорти громадян України для виїзду за кордон;

- свідоцтво про народження дитини;

- медичний висновок за формою 080/о(що доданий до запитаня).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram