Чи мають право переводити на передову

Доброго дня. Мій чоловік на даний час мобілізований та проходить службу в роті охорони міста при військоматі. Він визнаний обмежено придатним у воєнний час за ст.64в та ст.42б. Чи мають право з такими статтями переводити у бойову частину чи на передову? Дякую.

04.06.2022 18:44 1240

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
799 отзывов (798 +) (1 -)
Консультации: 2062
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

 Обмежено придатні  мають нести службу в військових частинах, на підприємствах (наприклад на виробництві/ ремонту техніки військового призначення) але не можуть нести військову службу в зоні бойових дій згідно до п. 20.3. Положення про військово-лікарську експертизу

Так, умовою для несення військової служби є визнання військовозобов’язаного військово-лікарською комісією придатним військовозобов’язаного до військової служби згідно до умов, передбачених  Положенням «Про  військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затвердженого Наказом від 14.08.2008 року  № 402 та згідно до ч. 10 ст.1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Згідно до ст. 2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Тобто, Закон передбачає проходження військової служби придатних  осіб за станом здоров'я.

Обмежена придатність все ж таки не може означати що людина є придатною до служби ( в тому числі в воєнний стан). На жаль, визначення статусу обмежно придатних до служби законодавством чітко не врегульовано.

Проте, згідно до абзацу другому підпункту "г" пункту 20.3 глави 20 розділу  Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008  № 402,   особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Ваш чоловік може звернутися до командування із рапортом про залишення його на службі по причині обмеженої придатності, та ще можна вказати як підставу - погіршення стану здоров'я (зразок рапорту можу скинути Вам на ел. пошту). Все ж таки, пункт "б" статті 42 застосовують при важких станах здоров'я та порушень функцій, за такими статтями взагалі  мають надавати тимчасову непридатність.  Добиватися свого права залишення в частині для несення служби, враховуючи  пункт 20.3 Положення про ВЛК обов'язково треба.

У разі виникнення додаткових питань звертайтеся marina.bekalo@gmail.com також скину зразок рапорту

З повагою, 

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram