Перетин кордону для студентів іноземних вузів

Добрий день , у мені питання такого характеру , я навчаюся в іноземному вузі, у мене є всі документи з вузу , що я навчаюсь на денній формі навчання та студентська віза , але це вже моя друга вища освіта , першу я отримав в Україні, чи діє на мене закон про перетин кордону , як для студента саме іноземного вузу ? Дякую!

06.06.2022 12:01 1721

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день. 

Ви звільняєтесь від мобілізації  адже Ви є добувачем вищої освіти (без будь-яких винятків). 

Так, у відповідності з  ч.  2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тобто, якщо Ви є студентом фахової вищої  освіти (за денною або дуальною формами навчання),  та можете ці обставини документально підтвердити, то Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації. І немає значення якого ВНЗ, де він знаходиться, на території України або за кордоном. Чи то друга вища освіта, закон обмежень не встановлює. 

Зверність увагу, що  ст. 23 Закону про мобілізацію також не передбачає обмежень щодо часу отримання відстрочки. Тобто, вона діє на весь час навчання. Якщо Ви будете здобувати другу, або третю  вищу освіту,  або  будете вчитися в аспіратурі, немає значення, у Вас буде відстрочка якщо Ви ці обставини зможете підтвердити. 

До 2017 року діяли положення ст. 17 ЗУ " Про військовий обов'язок і військову службу" які передбачали право на відстрочку  від строкової служби для здобувачів вищої освіти яке надавалося тільки 1 раз. По-перше, після 2017 року цей пункт статті  виключили та надали право на відстрочку від строкової служби на весь час навчання без будь-яких обмежень. По-друге, строкова служба та військова служба під час мобілізації то принципово різні види військової служби.  На це я зверула Вашу увагу на всякий випадок, адже в Інтернеті багато статей  на цю тему, які можуть вводити Вас в оману=). 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Також у разі необхідності можу надати зразок  заяви до військомату на отримання відстрочки

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram