Перетин державного кордону науковцем при супроводі дитини

Я кандидат хімічних наук, працюю на повну ставку в науковій установі, мені 32 роки та відповідно до ст 23 закону про мобілізацію я не підлягаю призову, також маю 3хмісячного сина. У Правилах перетину державного кордону вказано, що виїзд за межі України дітей, які не досягли 16 - річного віку, в супроводі одного з батьків та в разі введення на території України воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у них підтверджуючих документів. Прошу Вас надати консультацію щодо можливості виїзду за кордон в даному випадку та необхідного переліку документів для перетину кордону. Щиро Вам вдячний.

07.06.2022 18:21 1524

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
300 отзывов (299 +) (1 -)
Консультации: 997
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

У Вашій ситуації може бути колізія, з одного боку Ви не підлягаєте мобілізації відповідно до абзацу третього частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» де зазначено, що мобілізації не підлягають військовозобов’язані:

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

У той же час, відповідно до пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України: у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Тобто, Ваша підстава для звільнення від мобілізації підпадає під виключення із числа тих, хто має право на перетин кордону.

Водночас, у Правилах перетину кордону є абзац тринадцятий пункту 2-3 наступного змісту:

виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

На мою думку, виділене жирним положення надає Вам право на виїзд за кордон за умови пред’явлення документів, що підтверджують підстави для звільнення від мобілізації.

Однак, на гарячій лінії прикордонної служби мені сказали, що у такому випадку не пропустять, оскільки науковці не мають права на виїзд за кордон.

Тобто, є ризик того, що можуть не випустити за кордон.

У Вашій ситуації, якщо сплануєте їхати, потрібно буде озброюватись роздруківками із Правил перетину кордону та документами щодо Вашої роботи в науковій установі та відстоювати своє право на виїзд на кордоні. На жаль, гарантувати успішність не можна.

Також, можна спробувати пошукати інші підстави для виїзду за кордон.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram