Мобілізаці та залишення на постійне проживання за кордоном

Я виїхав на постійне проживання за кордон при отриманні громадянства іншої країни. Які мої зобов`язання при мобілізації та в який комісаріат я б мав з`явитися, якщо в мене немає прописки в Україні?

07.06.2022 22:22 1847

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
431 отзыв (429 +) (2 -)
Консультации: 1626
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. 

Відповідно до ч. 1 ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України які вибули на строк більше трьох місяців за межі України.

Відповідно до ч. 3 ст. 36 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

Таким чином у звʼязку з початком мобілізації ви не зобовʼязані з'являтись в ТЦК та СП без виклику, по-перше, та подруге не зобов'язані ставати на облік як в Україні так і за кордоном, через те що підлягає зняттю з військового обліку як громадянини який виїхав на постійне проживання до іншої країни.

Тому фактично жодних зобов'язань для вас не виникає у зв'язку з проведенням мобілізації. Жоден нормативний акт не зобов'язує вас повертатись в України та йти до військомату. На сьогодні навіть особи в яких оформлено виїзд на постійне проживання мають право без додатково дозволу військомату покинути територію України. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram