Вступ до іноземного вузу друга вища освіта військкомат

Доброго дня! Маю бажання отримати другу вищу освіту в європейському вузі. Чи це можливо цієї вступної кампанії 2022? Та чи випустить військкомат закордон на навчання? Не служив, повісток не отримував, непридатний у мирний час, обмежено придатний у воєнний.

08.06.2022 12:55 2284

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
298 отзывов (297 +) (1 -)
Консультации: 992
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Ваше право на отримання другої вищої освіти в іноземному ВУЗі жодним чином не обмежується. Для цього Вам потрібно вступити до іноземного ВУЗу.

Підстави для вступу та інші деталі Вам потрібно дізнаватись безпосередньо в обраному ВУЗі.

 

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову під час мобілізації не підлягають у тому числі:

«здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти». (https://cutt.ly/MFbZrge)

Таким чином, студенти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не підлягають призову по мобілізації.

При цьому, у зазначеній статті нічого не згадується про країну навчання.

 

Перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі), які також не підлягають мобілізації. (новина на сайті прикордонної служби: https://cutt.ly/mGmBh2o , https://cutt.ly/CJF0Ua7 ).

Також, це питання висвітлено на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України: https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu .

 

  1. Для підтвердження навчання за кордоном необхідно мати будь-які документи, що підтверджують зарахування або навчання за кордоном за денною або дуальною формою здобуття освіти:

1) студентський квиток;

2) довідка із навчального закладу;

3) ще може бути виклик на навчання (плюс до перших двох) або документ, що підтверджує право на тимчасове проживання в країні у зв'язку з навчанням (у деяких країнах видається).

  1. Вищенаведені документи повинні бути апостильовані у країні навчання, відповідно завірені оригінали мають бути передані Вам в Україну, після цього переведені на українську з нотаріальним посвідченням цього перекладу.

Якщо документ буде без апостилю, а просто з нотаріально посвідченим перекладом, то не факт, що військкомат його прийме.

  1. Вищенаведені документи необхідно надати до територіального центру комплектації та соціальної підтримки (військкомат) за місцем приписки або перебування.

Після надання цих документів військкомат видає довідку про відстрочку (у якій також вказується про дозвіл на виїзд за кордон) та ставить штамп  про відстрочку у військово-обліковому документі.

 

Таким чином, для перетину кордону необхідно мати відстрочку від призову (її можна оформити у військкоматі за місцем приписки або перебування на підставі документів з ВУЗу, де Ви навчаєтесь), дозвіл (довідку) на перетин кордону від керівника відповідного військкомату за місцем приписки, документи, що підтверджують навчання в іноземному ВУЗі (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі), військово-обліковий документ із відміткою про відстрочку від призову за мобілізацією.

 

Водночас, після того, як Ви поступите (зарахують на навчання) краще повторно переглянути чи не змінилось щось у регулювання цього питання, оскільки не відомо які можуть відбутись зміни у цьому питанні.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram