Вступ до ВНЗ

Чи можу я в 30+ років вступити в український ВНЗ і отримати в звязку з цім відстрочку? Чи це можливо, враховуючи що вимога для вступу до ВНЗ - це показати свій військовий білет, якого у мене немає?

А якщо вступати в закордонний ВУЗ, то що 30+ років не завадить? Я чув вираз що це "для осіб призивного віку" - тут мається на увазі до 60?

10.06.2022 07:52 3218

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
742 отзывы (741 +) (1 -)
Консультации: 1935
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий ранок.

Вікових обмежень для вступу для ВНЗ не передбачено  діючим законодавством, та правила вступу до ВНЗ таких обмежень також не може передбачати, адже то є елементом дискримінації за віковими ознаками. 

Умовами подання документів для вступу до ВНЗ дійсно передбачається надання усіма військовозобов'язаними військово-облікових документів: це може бути приписне, військовий квиток. Адже згідно до законодаства, ВНЗ ведуть військовий облік своїх студентів- військовозобов'язаних, обмінюються даними з військоматом тощо. Тому, ця вимога є законною. 

Щодо  призовного віку.

Призовний вік для несення військової служби вважається з 18 до 60 років (окрім осіб хто має офіцерські звання-65 років). Цей період для чоловік коли можуть призвати на військову службув мирний час: до 27 років  на строкову службу в армию, після 27 років на  навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори; в особливий період під час мобілізації-усіх чоловіків призовного віку які за висновком ВЛК визнані придатним до служби та не мають права на відстрочку, можуть призвати для оборони держави.

Для вступу до іноземного ВНЗ  вимог щодо подання військово-облікових документів не передбачено, та вікових обмежень теж не передбачено. Тож, якщо у Вас є можливість вступити до іноземного ВНЗ, Ви можете реалізувати своє право на навчання, та у звязку з цим отримати відстрочку від призову під час мобілізації.

Щодо отримання відстрочки.

Ви звільняєтесь від мобілізації  адже Ви є будете здобувачем вищої освіти (без будь-яких винятків). 

Так, у відповідності з  ч.  2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тобто, якщо Ви є студентом фахової вищої  освіти (за денною або дуальною формами навчання),  та можете ці обставини документально підтвердити, то Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації. І немає значення якого ВНЗ, де він знаходиться, на території України або за кордоном. Чи то друга вища освіта, або Вам 30+, законодавством  обмежень не встановлено. 

Зверність увагу, що  ст. 23 Закону про мобілізацію також не передбачає обмежень щодо часу отримання відстрочки. Тобто, вона діє на весь час навчання. Якщо Ви будете здобувати другу, або третю  вищу освіту,  або  будете вчитися в аспіратурі, немає значення, у Вас буде відстрочка якщо Ви ці обставини зможете підтвердити. 

До 2017 року діяли положення ст. 17 ЗУ " Про військовий обов'язок і військову службу" які передбачали право на відстрочку  від строкової служби для здобувачів вищої освіти яке надавалося тільки 1 раз. По-перше, після 2017 року цей пункт статті  виключили та надали право на відстрочку від строкової служби на весь час навчання без будь-яких обмежень. По-друге, строкова служба та військова служба під час мобілізації то принципово різні види військової служби.  На це я зверула Вашу увагу на всякий випадок, адже в Інтернеті багато "жовтої преси" на цю тему, які можуть вводити Вас в оману=). 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Також у разі необхідності можу надати зразок  заяви до військомату на отримання відстрочки

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram