Офіцер запасу,ІХС,гіпертонічна хвороба ІІІст,коронографія 2020р. і 05.2022р, ВЛК

Доброго дня. Я офіцер запасу, 52 роки. 25.02.2022р. коли почалася війна Росії проти України,до військомату прийшов сам. Комісію як таку не проходив.Мобілізували по місцю в роту охорони. Підпорядкування ЗСУ. Призначений на посаду командира взводу. Через два місяці мене і ще сорок чоловік перевели постійно служити в іншу частину також на посаду комвзводу. Так як у 2020році мені потрібно було ставити два стенти,а я поставив тільки одного критичного,то через три дні в новій частині я звернувся в медчастину і взяв направлення в шпиталь на стентування другої судини. В обл.лікарні зробили коронографію і в зв"яку з тим,що у відділені не хватало місць,то через 4 дні мене виписали з поміткою в епікрізі: рекомендовано стаціонарне лікування і реабілітація. В шпиталі мене направили на 15днів в міську лікарню на стац.лікування. Після закінчення лікування у міськлікарні направлено в шпиталь на ВЛК. У зв"язку з тим,що робота з особовим складом нервова і напружена,то я думав,що демобілізують.
Висновок ВЛК шпиталю: На підставі статті 44 гр.ІІІ Розкладу хвороб: "Потребує відпустки за станом здоров"я 30 календарних днів.
ВЛК шпиталю -2 чол. голова і секретар. Рішення голова приймає одноосібно.
ДІАГНОЗ: ІХС,Стенокардія напруги ІІ ФК.Післяінфарктний кардіосклероз невідомоі давності. Аортосклероз. Коронаросклероз(коронарографія від 20року). Гіпертонічна хвороба ІІІст., 1-2ступінь, ризик3-4.
Чому у висновку ВЛК шпиталю ставиться стаття 44,а не 39. І які мої дії через 30 кал.днів,як довести,що не та стаття.
Дякую. З повагою Віталій.

14.06.2022 18:27 2713

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1896
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Діагноз щодо статті 44 вірний. Проблема в тому, що ВЛК не врахували ще як мінімум дві статті:

1. ІХС,Стенокардія напруги ІІ ФК: це стаття 40 Розкладу хвороб Наказу № 402.

Як бачимо в Поясненні до статті 40, до пункту "б" належать: стенокардія напруги II функціонального класу та стани після аорто-коронарного шунтування. Таким чином, Вам повинні встановити статтю 40-б.

2. Гіпертонічна хвороба ІІІст., 1-2ступінь, ризик3-4: по всім показникам, це стаття 39-а.

Таким чином, Вам повинні були встановити статті 39-а, 40-б, 44.

У відповідності до пункту 6.4 глави 6 розділу ІІ "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", у разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювань, які зумовлюють у воєнний час - непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника військового лікувального закладу на підставі подання начальника лікувального відділення, у якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичній книжці), який завіряється підписом начальника військового лікувального закладу.

У відповідності до абзацу 3 Пояснення до ст. 44, Щодо військовослужбовців, які оглядаються за графами II-III з приводу вищезазначених станів, направляються на реабілітаційне лікування, після завершення якого, за необхідності, приймається постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я.

У відповідності до абзацу 4 Пояснення до ст. 44, Військовослужбовцям, які оглядаються за графами II-III, після загострення хронічної ІХС (тривалі напади стенокардії, минущі порушення серцевого ритму та провідності, минущі форми серцевої недостатності), гіпертонічної хвороби (стан після гіпертензивних кризів), проведення електроімпульсної терапії для лікування аритмій серця надається звільнення від виконання службових обов'язків.

Отже, Вам встановили відпустку на підставі Пояснення до Розкладу хвороб, але не врахували інші статті та не встановили ступінь придатності до служби.

Що потрібно зробити:

звернутися до ВЛК з проханням встановити ступінь придатності до служби. Якщо відмовляться - оскаржити до вищестоящої ВЛК.

Але для початку скиньте мені на пошту ddmitr@ukr.net той документ, що був виданий в шпиталі - щоб я розумів, чи дійсно це висновок (постанова) ВЛК, чи це лише заключення лікаря шпиталю. Бо якщо це постанова ВЛК то її треба оскаржувати, а якщо це заключення лікаря, то треба вимагати направлення на ВЛК для встановлення ступеня придатності до служби.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram