Отримання первинного офіцерського звання

Добрий день. Чоловік в 1998 році отримав диплом бакалавра Війського інституту зв`язку м. Київ. Проте на той момент не отримав офіцерське звання (причина невідома, тоді його не цікавила подальша кар`єра військового, тому у військовому квитку - рядовий).

З 21 березня 2022 року чоловік був мобілізований до ЗСУ (друга хвиля мобілізації).
Наразі його керівництво повідомило, що є вакантна посада командира взводу, проте вона потребує офіцерського звання.

Будь ласка, підскажіть, за яким Законом України мій чоловік має право отримати перше офіцерське звання з огляду на наявний диплом бакалавра військового вишу.

Потрібна покрокова інструкція:
- хто має подавати рапорт (безпосередній командир чоловіка чи він сам) на займання вакантної посади
- як на основі призначення на цю посаду можна отримати офіцерське звання і хто саме його має призначити (подавати рапорт - хто і кому, хто саме приймає рішення про надання офіцерського звання)

Чи вірний механізм: спочатку посада, а потім звання? Як тоді призначити на офіцерську посаду рядового? Схоже на замкнуте коло...

Дякую!

З повагою, Ельвіра

15.06.2022 23:03 5980

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 795
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне 

Відповідно до частини 5 статті 5 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"присвоєння та позбавлення військових звань військовослужбовців здійснюються в порядку, визначеному статутами Збройних Сил України, положеннями про проходження військової служби, положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України встановлено умови присвоєння первинного офіцерського звання особам сержантського і старшинського складу, які перебувають на військовій службі:

- особам сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають вищу освіту, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, у тому числі тим, які проходять службу у військовому резерві, з одночасним прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та призначенням на посади з урахуванням потреби в офіцерах такої спеціальності;

- військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли у разі потреби курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів та склали встановлені іспити.

Але, на час воєнного стану в Україні призначення військових рядового складу на офіцерські посади, якщо вони мають бойовий досвід, відбувається без підготовки відповідного рівня у закладах освіти та військових частинах.

Про це йдеться в Указі Президента України №231/2022 від 11 квітня 2022 року, що вносить відповідні зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. 

Відповідно до Указу Президента пункт 42 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України після абзацу третього доповнено новим абзацом такого змісту:

"У період дії воєнного стану з метою оперативного доукомплектування військовослужбовцями посад сержантського і старшинського складу Збройних Сил України первинне військове звання сержантського і старшинського складу може бути присвоєно особам рядового складу, які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня, одночасно із призначенням на посади сержантського і старшинського складу наказом посадової особи, до повноважень якої належить призначення на посади, з дотриманням вимог абзацу четвертого пункту 102 цього Положення".

У пункті 102 Положення доповнено абзацом такого змісту:

"Особи рядового складу (крім військовослужбовців строкової служби), які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня у вищих військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах) та у військових частинах, з урахуванням потреби доукомплектування Збройних Сил України в період дії воєнного стану можуть призначатися на посади сержантського і старшинського складу, за якими штатами воєнного часу передбачено військове звання до старшого сержанта (головного старшини) включно, з одночасним присвоєнням первинного військового звання сержантського і старшинського складу та з подальшим направленням на навчання у строки, що визначаються Міністерством оборони України".

Накази по особовому складу є основними документами, які визначають службове становище офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу. Вони видаються посадовими особами, яким Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України  і наказами Міністерства оборони надано право присвоєння військових звань, призначення на посади, укладення і продовження строку контракту, звільнення з військової служби. 

Особові справи військовослужбовців, які одержують первинні офіцерські звання, формуються відповідно до Наказу МОУ від 26.05.2014 № 333 "Про затвердження Інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України".

Отже, в теперішній час призначення офіцерського звання може відбуватися одночасно з призначенням на посаду.

Військовослужбовець подає рапорт командирові. Командир готує подання щодо присвоєння військового звання військового звання  до кадрового центру  Збройних Сил України. Подання до присвоєння військового звання  підписується командиром військової частини, скріплюється печаткою та направляється за підпорядкованістю до служби персоналу, яка готує проєкти наказів про присвоєння військових звань.

У Поданні зазначаються військове звання за штатом, до присвоєння якого військовослужбовець подається.

Окрім цього, командир заповнює паспорт військової посади, в якому зазначається характеристика посади та вимоги до кандидатів на посаду.

Зазначені норми передбачені відповідно до  Додатку  3, 5 до Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram