Законность действия сотрудников Военкомата (ТСЦ) в отказе выдавать временную отсрочку от призыва

Добрый день. Законно ли действие сотрудников Военкомата (ТСЦ) в отказе выдавать временную отсрочку от призыва по состоянию здоровья (для выполнения хирургической операции по заключению врача отделения больницы, в которую я был направлен военкоматом (ТСЦ) для уточнения диагноза)?

17.06.2022 18:13 931

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
424 отзывы (422 +) (2 -)
Консультации: 1614
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. 

Відповідно до п. 3.8 глави 3 Розділу ІІ Наказу МОУ №402 постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

- "Придатний до військової служби";

- "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

- "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Згідно п. 3.11. та 3.12. глави 3 Розділу ІІ Наказу МОУ №402 у разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. 

Якщо військовозобов'язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від прийняття на військову службу, збір), то за поданням військового комісаріату місцеві органи охорони здоров'я направляють військовозобов'язаного на лікування до відповідного лікувального закладу. Після закінчення лікування військовозобов'язаний оглядається ВЛК військового комісаріату.

В сою чергу п. 3.10. вказаного наказу передбачає що у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Таким чином, якщо ви потребуєте лікування, без проведення якого не можливо встановити придатність до військової служби згідно додатку №1 до наказу №402 то вас повинні були направити на лікування з наданням відстрочки, що найменше до 2 місяців. Тому визнання придатним при наявності показань до оперативного втручання свідчить про протиправність постанови ВЛК про придатність. 

У звʼязку з наведеним рекомендую подати скаргу на постанову ВЛК до ЦВЛК Міністерства оборони на підставі п.  2.4.10. Наказу №402. В скарзі повинно бути зазначено чому ви не згодні з висновком ВЛК та чим обґрунтовуєте свою незгоду. До скарги додається копія довідки ВЛК, копії медичних документів та висновок про необхідність лікування.

Бажаю успыху.  

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram