Питання щодо виїзду за кордон чоловіка з інвалідністю 3 групи

Цікавить, чи може чоловік з 3 групою інвалідності виїхати за кордон для роботи в Польщі водієм дальнобійником? Якщо так, то які документи для цього потрібні і де їх взяти?

24.06.2022 16:11 1135

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
752 отзывы (751 +) (1 -)
Консультации: 1909
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані особи, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації.

Перелік осіб, яким дозволено виїзд за межі України, наведений в Постанові КМУ № 57 "Правила перетинання державного кордону". У відповідності до пункту 2-6 Правил, У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Таким чином, Вам дозволено виїзд за межі України.

Документи для виїзду за кордон: у відповідності до пункту 2-1 "Правил", особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду
медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Отже, необхідні документи:

-- закордонний паспорт;

-- документ про інвалідність (довідка до акту МСЕК за формою № 157-1/о, або пенсійне посвідчення) (оригінал).

В той же час, при перетині кордону прикордонники керуються не тільки вказаними "Правилами", а ще й документом під назвою Лист Адміністрації ДПСУ № 23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 року. Його можна переглянути за посиланням https://www.donbasssos.org/dpsu-peretyn-kordonu/

В цьому Листі нічого не написано про виїзд осіб з інвалідністю, бо відповідні зміни до Правил були внесені в квітні, а Лист виготовлено в березні. Тому, якщо Вам відмовлять в перетині кордону, посилаючись на Лист від 17.03.2022 р., знайте що це незаконно. В такому випадку, потрібно дзвонити на "телефон довіри" Держприкордонслужби України 0-800-218-808 та скаржитись, що прикордонники незаконно відмовляють в перетині кордону, застосовуючи нормативно-правовий акт нижчої юридичної сили, який протирічить діючим "Правилам перетинання державному кордону". Додзвонитися важко, але можна. Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Потім можна буде передзвонити, назвати номер свого звернення і дізнатися про результати розгляду скарги. Зазвичай цього достатньо для усунення проблем з виїздом за кордон.

Щодо стосується роботи конктретно водієм-далекобійником, то раджу спочатку поцікавитись у роботодавця - чи не стане на заваді такій роботі ваша інвалідність.

Якщо залишилися питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram